Vilanova i la Geltrú

Una ciutat per conèixer i enamorar-s’hi.

Vilanova i la Geltrú és la capital de la comarca del Garraf, és una ciutat dinàmica d’uns 68.000 habitants amb un important patrimoni fruit de diverses èpoques i un dels ports més importants de Catalunya. Coneguda també com l’Havana Xica, en el municipi es troben moltes referències i elements del llegat dels indians. Alhora, fou una ciutat capdavantera en el món de la cultura i la indústria al llarg del segle XIX i XX i té diversos museus de rellevància nacional.

GeltrúLa seva diversitat permet gaudir de les seves platges i el seu entorn natural, de l’eix comercial de referència a tot el Penedès i de l’oferta cultural amb el seu ric patrimoni escampat per tota la ciutat. És una ciutat que té de tot i, per això, cal conèixer-la per enamorar-s’hi.

L’origen de la ciutat es troba en el nucli medieval de la Geltrú, una vila mil·lenària que estava sota el control del feudal. Avui és un barri tranquil i pintoresc que encara conserva l’esperit de poble amb el castell que allotja l’Arxiu comarcal del Garraf i l’església de Santa Maria amb un fabulós retaule barroc. La gent que no volia estar sota el domini del feudal va començar a construir cases als afores del nucli creant la vila nova que l’any 1274 va obtenir la carta pobla per part del rei Jaume I. D’aquesta antiga vila nova trobem encara el Portal del Nin com a entrada al nucli antic de la ciutat.

Les referències a l’Havana Xica per la influència dels indianos es poden copsar en la mateixa Plaça de la Vila i l’Ajuntament que mostren similituds d’estil amb poblacions cubanes. Un passeig per la ciutat ens permet apreciar també les diferents cases senyorials d’altres indians que segueixen els estils arquitectònics de l’època: Modernisme, Neoclassicisme o Romanticisme. Entre elles, trobem el Museu Romàntic de la Casa Papiol i, als afores, la Masia d’en Cabanyes.

Rotonda de diaLa ciutat presenta altres indrets atractius com la Plaça de les Cols, reflex de la vilanova vuitcentista, o la Rambla que comunica el nucli antic amb la façana marítima i que fou resultat de l’efervescència cultural, social, econòmica i industrial de la ciutat durant el segle XIX i principis del XX. L’arribada del ferrocarril a la ciutat el 1881 fou un revolsiu imparable d’una vila nova que esdevingué un motor econòmic del país. I el ferrocarril és encara avui un dels trets d’identitat de la ciutat amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya.

D’entre els equipament culturals més destacats trobem la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que va ser fundat per Víctor Balaguer el 1884 i que és el Museu Nacional de la Renaixença per excel·lència. Disposa de la col·lecció bibliogràfica més important del segle XIX que s’ha vist ampliada amb el llegat del Dr. Joaquim Molas. Alhora, allotja una de les col·leccions d’art més important del país amb una mirada des del segle XVIII al segle XX amb artistes com El Greco, Goya, Rubens, Fortuny, Vayreda, Sorolla, Casas, Rusiñol, Mir, Nonell, Casamada o Guinovart. El museu també té una col·lecció etnològica, una d’arts decoratives i una d’arqueològica, d’on en destaca la mòmia d’un infant de cinc anys procedent de Tebes.

Vilanova i la Geltrú és una ciutat viva culturalment i així ho demostra la gran quantitat d’associacions i entitats que organitzen festivals o la gran quantitat d’artistes i grups que no ens deixen indiferents amb les seves interpretacions i actuacions. La programació estable de la ciutat amb el Teatre Principal i l’Auditori Eduard Toldrà s’omple, en part d’aquests artistes locals que ajuden a apropar la cultura i l’art a la ciutadania en general i que molt sovint ocupen els carrers i les places i la resta d’equipaments culturals i locals de les entitats que tenim a la ciutat.

Pasifae VilanovaLa cultura a Vilanova i la Geltrú és una paraula viva que ens ajuda a entendre el tarannà dels vilanovins i vilanovines -anomenats llunàtics per alguna cosa-. La cultura és també sinònim de festa i Vilanova i la Geltrú destaca també per ser un referent en el mapa del patrimoni popular i festiu català. Podem parlar dels Tres Tombs més dignes, el Carnaval més satíric o la Festa Major més viva i que mou molta gent. La gent de Vilanova i la Geltrú és gent que li agrada conviure i fer vida al carrer i per això sempre hi ha actes de tot tipus per gaudir de la ciutat i de la gent que hi viu.

La bellesa i qualitat de les platges, el clima i l’entorn natural que envolta la ciutat amb el litoral català, el Parc Natural del Foix, el Parc Natural d’Olèrdola i el Parc Natural del Garraf fan de Vilanova i la Geltrú una excel·lent ciutat turística tot l’any amb un sector hoteler, comercial i de la restauració diversificat i molt ben desenvolupat. L’Espai Far, la Llotja i el Port de Vilanova són també uns atractius de la façana marítima que ens ajuden a connectar amb la història i la identitat de la ciutat.

– A què esperes? Vine, viu-la i enamora-te’n!