Sóc Jordi Medina Alsina

Un apassionat de la cultura, el patrimoni i el Penedès.

Unes línies sobre mi...

V

aig néixer a Vilanova i la Geltrú un divendres de La Fira de Novembre de ja fa uns quants anys. Em considero un apassionat del món que m’envolta, un aprenent incansable i algú que s’omple l’agenda fàcilment perquè sempre té projectes i inquietuds per respondre.    

Quan va arribar l’hora d’elegir el que volia estudiar vaig triar magisteri especialitzat en educació musical, ja que des de ben petit havia anat a l’Escola de Música Mestre Montserrat de Vilanova i la Geltrú. Em vaig treure la diplomatura el 2003 a la Universitat de Barcelona i vaig seguir estudiant amb la Llicenciatura de Psicopedagogia a la Universitat Oberta de Catalunya. 

La formació a distància em va ajudar a poder alternar els estudis amb altres feines i poder exercir com a mestre en diferents escoles públiques catalanes. Alhora, la jornada de mestre a temps parcial em va permetre poder fer pràctiques de Psicopedagogia al Consorci d’Educació de Barcelona com a assessor en aprenentatge de la llengua catalana, interculturalitat i cohesió social –el que en educació es coneix com a assessor LIC-.

L’any 2006 vaig llicenciar-me i vaig continuar fent de mestre durant uns quants anys més fent formació continuada en diferents àmbits i em vaig començar a interessar pel funcionament de l’Administració Local. Va ser així com vaig fer el Postgrau en Gestió de Polítiques Educatives i el Màster en Gestió de Projectes i Serveis Personals a l’Administració Pública Local per la Universitat de Barcelona (2008). I altres estudis de dret administratiu, local i constitucional juntament amb formació diversa d’ofimàtica, comunicació, llocs webs i xarxes socials.

BMVBLa vida em va portar a formar part del Patronat de l’Organisme Autònom de Patrimoni Local Víctor Balaguer per decisió del ple municipal de Vilanova i la Geltrú. Va ser aquí on vaig descobrir un món apassionant i vaig adonar-me que era amb això que em volia dedicar: a explicar i difondre el patrimoni, la cultura, la història i, en definitiva, la nostra pròpia identitat. Vaig demanar una reducció de jornada a l’escola i vaig començar els estudis de Màster en Gestió de Patrimoni Cultural a la Universitat de Barcelona.

En aquell aleshores a tot Catalunya es celebrava l’Any Macià i a Vilanova i la Geltrú, lloc on va néixer, es van celebrar diferents actes commemoratius. Entre ells, l’Ajuntament va voler dedicar una exposició per apropar la figura de Macià a la ciutat i a la gent. Amb molt d’esforç i amb la col·laboració de molta gent, l’11 de desembre de 2009 vam inaugurar l’exposició “Macià, a prop de casa” de la qual jo en vaig ser el comissari.

Després de cursar les assignatures del màster em va sorgir la possibilitat de fer les pràctiques al Museu Britànic de Londres i no m’ho vaig pensar dues vegades. Vaig demanar una excedència a la feina i me’n vaig anar a viure a Londres per aprendre anglès, treballar en un dels museus més importants del món i viure en una ciutat extraordinària. Vaig treure’m el màster l’any 2010 i vaig començar a fer la vessant de recerca especialitzant-me en l’accessibilitat als museus i en l’atenció a la diversitat a través de la museografia.

Tenia clar a què em volia dedicar però, no hi havia oportunitats de feina; així que em vaig aventurar en la creació del portal d’informació, difusió i d’agenda cultural Cultura Penedès i en vaig ser l’administrador i dinamitzador durant tres anys des del 2011 al 2014. He participat en el desenvolupament del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès, he col·laborat en diferents exposicions del Museu Víctor Balaguer i he coorganitzat diferents actes i jornades com la de Patrimoni i TIC el setembre de 2014 als Museus de Sitges.

La meva formació en el camp dels museus va continuar amb el Curs d’Especialització en Gestió de Museus per la Universitat de Girona (2010), ‘Museus inclusius i Alzheimer’ per la Universitat de Girona (2011), ‘Pedagogia de l’art i dels museus’ per la Universitat Rovira i Virgili (2012), ‘Smartphones, APPs i Patrimoni’ per la Universitat de Barcelona (2012) i ‘Accessibilitat i inclusió social als museus i espais patrimonials’ per la Universitat de  Barcelona (2013).

Museu Cau Ferrat 7 pbDesprés de nou anys de docència, el setembre de 2014 vaig decidir deixar d’exercir de mestre i apostar pel que m’agrada: la cultura i el patrimoni. Vaig seguir formant-me i el 2015 vaig obtenir el títol de Màster interuniversitari en Gestió Pública per la UPF, la UAB i la UB tot aprofitant per fer una estada al Consorci de Patrimoni de Sitges i obtenir, així, més experiència en el sector.

A finals de 2015 vaig formar-me en l’àmbit del Comissariat i la gestió d’exposicions i el maig de 2016 es va presentar la guia cultural i turística “Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus” editada pel Consell Comarcal del Garraf, la qual vaig coordinar i redactar-ne els continguts. Durant aquest any 2016 he coordinat la celebració de l’Any Ramon Casas als museus del Penedès, de juny a novembre he estat tècnic de cultura en un ajuntament i, actualment, estic com a col·laborador extern en diversos projectes culturals.

Entre altres, dono suport a la celebració de l’Any Ramon Casas a nivell nacional i en la redacció i disseny d’un Pla d’Accessibilitat i Inclusió per al Museu del Ferrocarril de Catalunya. Podríem dir doncs, que sóc un aprenent incansable del món i del viure que no deixa de tenir inquietuds i és que, per més que passin els anys, sempre hi ha nous projectes i nous fonaments per conèixer, saber i esdevenir millors persones. L’escriptura, les lletres i la transmissió del coneixement són la meva passió del viure. 

Save

Save

Save

Save

Save