Vot del poble 2014

Com que m’ha agradat molt el Vot del poble d’enguany que ha llegit l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, el transcric a continuació:

Mare de Déu de les Neus,

Hom podria qüestionar-se quin sentit té encara, avui dia, renovar-te el vot com a patrona d’aquesta ciutat, en una societat cada cop més laica i en una societat que no està acostumada a escoltar ni a reflexionar sobre el sentit de la seva pròpia existència. I és aquí on rau, avui, el sentit d’aquesta renovació del vot, en l’escolta del llegat de tots aquells que ens han precedit i en la consciència del nostre paper actiu en el present que ens toca viure.

De nou gaudim de la festa i la tradició en honor teu, que al llarg de més de dos-cents anys hem anat conservant a la nostra vila i que ara forma part de la nostra identitat. El llegat dels nostres avantpassats esdevé avui la nostra manera de ser, la nostra manera de viure. Escoltar els nostres avantpassats és entendre i ser conscients que som constructors del demà.

Aquells pagesos que et suplicaren la protecció de la vinya i aquells mariners que dia rere dia s’endinsen en la mar són per a nosaltres un bon exemple d’esforç, fermesa i constància en allò que ens proposem com a persones al servei de la societat. Una societat que esdevé comunitat i que clama la nostra col·laboració per resoldre les greus dificultats econòmiques que pateixen molts dels nostres conciutadans.

L’Havana Xica, que podem anar intuint si passegem per la ciutat, és l’empremta patrimonial que deixaren tots aquells indians que, amb valentia, anaren a fer fortuna a l’altra banda del món. Entre altres, Francesc Gumà i Ferran, gràcies al qual arribà la línia del ferrocarril a la nostra ciutat, i que és una clara mostra d’emprenedoria i d’aposta de futur, iniciatives que tant necessitem en l’actualitat per a la creació de llocs de treball.

La nostra ciutat és també el reflex del despuntar del segle XIX, d’una Renaixença cultural, social, política, econòmica i nacional que va voler posar en valor la identitat catalana i la seva projecció internacional. Grans personatges, com Víctor Balaguer, són els que ens han ensenyat a construir un país i a posar Catalunya al mapa. Cal seguir el seu mestratge i apostar, avui, per fer de Catalunya un nou estat d’Europa.

Vot del poble 2014Ara, més que mai, cal que aprenguem a escoltar la veu del nostre poble i la veu dels nostres avantpassats. Fent homenatge a tots aquells que ens han precedit, cal donar sentit als nostres dies amb la construcció d’un futur millor amb més justícia social i plena llibertat nacional. Després de tres-cents anys, cal seguir endavant i, pensant amb els que ens succeiran, entendre que tenim el deure de fer història.

És per això que ens trobem aquí, per demanar-te, Mare de Déu de les Neus, que ens protegeixis de les tempestes que ja s’albiren des de l’oest, que ens ensenyis a escoltar i a ser part activa en la història de la nostra vila i de la nostra societar i ens ajudis a mantenir-nos ferms en les nostres passes per ser constructors d’una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa.

Visca la Mare de Déu de les Neus!
Visca la Festa Major!
Visca Vilanova i la Geltrú!

Leave A Reply

Navigate