Vilafranca del Penedès, capital de la cultura catalana

El canvi d’any ens porta el canvi de la capitalitat de la cultura catalana i, enguany, ens toca ben a prop, a Vilafranca del Penedès. És cert que ja ho sabíem i que des de l’ajuntament ja s’han fet diverses trobades amb col·lectius i entitats per organitzar tot un seguit d’actes, a l’igual que a mitjans de juliol de l’any passat l’alcalde i el regidor de cultura de la capital de l’Alt Penedès ja va presentar públicament l’entrellat d’actes més destacats que es duran a la vila al llarg d’aquest any. De tots ells en destaquen l’estrena de l’obra de teatre Vilafranca de Jordi Casanovas, que forma part de la trilogia sobre la identitat catalana, i la Festa de la Cultura al Penedès organitzada per l’Institut d’Estudis Penedesencs que es durà a terme el divendres 8 de maig i que de ben segur comptarà amb la presència de persones reconegudes a nivell nacional en el camp de la cultura i de polítics destacats.

La capital de la cultura catalana no és altra cosa que un reconeixement a la cultura i la llengua catalana per ajudar a difondre-les, donar-los prestigi i incrementar la cohesió entre els territoris de llengua i cultura catalanes, els Països Catalans. La celebració d’aquesta capitalitat és l’excusa per dedicar un temps i un esforç extra en pro de la llengua i la cultura catalana, en la necessitat que aquestes esdevinguin actualitat i s’adaptin a les noves formes culturals i a les noves avantguardes dels nostres temps. Una cultura és viva quan evoluciona i s’adapta sinó esdevé quelcom propi de temps llunyans i s’abandona. És d’agrair que al llarg de la nostra història haguem tingut diversos personatges que, precisament, han volgut donar un impuls, un prestigi i una actualització a la llengua i la cultura catalana, un gran exemple n’és la Renaixença amb la recuperació dels Jocs Florals, i és d’agrair també que avui continuem apostant-hi per reconèixer el valor de la llengua i la cultura catalana i posar-la a la mateixa alçada de les altres que existeixen arreu.

Enguany és Vilafranca del Penedès, però la capital de la cultura catalana ha rotat pe Banyoles, Perpinyà, Figueres, Badalona, Amposta, Esparreguera… L’any vinent ho serà Vic i esperem que ben aviat pugui ser-ho alguna ciutat de la Franja, el País Valencià o ses Illes Balears.

 

Leave A Reply

Navigate