Uns vestits de diables en una biblioteca històrica

Si avui entrem a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ens trobarem amb una exposició de vestits de diables que xoca amb l’entorn patrimonial. És com si per un dia la festa major hagués quedat immortalitzada dins del museu. Es tracta de l’exposició que commemora els 125 anys del naixement de l’artista Enric Cristòfor Ricart i que s’ha organitzat entre la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i el Ball de Diables de Vilanova fruit d’una moció presentada per Esquerra Republicana. L’exposició ens trasllada a la festa major del 1947, moment en que es va recuperar el Ball de Diables d’aquesta ciutat i aquests van estrenar els vestits d’E. C. Ricart tot i ser anys difícils de postguerra.

Qui coneix l’artista Ricart de ben segur que recorda els seus gravats al boix i la seva meticulositat en la seva obra artística. Les seves formes arrodonides i els seus peixos i orenetes, són els elements més característics. D’exposicions de l’obra de l’artista vilanoví se n’han fet moltes. En aquest cas, es tractava de donar una nova visió a l’artista allunyant-nos dels tòpics que ja coneixem. La mostra posa en valor l’aproximació de Ricart en la cultura popular donant lloc a la creació d’uns vestits de diables amb animals imaginaris. Els vestits posaran color als anys grisos de la postguerra i formaran part de la història de la recuperació dels balls populars a la capital del Garraf. Des d’aleshores, els diferents vestits de diables posteriors han anat sent obra d’un artista vilanoví. Ricart inicià aquest tradició que encara perdura a dia d’avui.

A banda dels vestits del Ball de Diables, l’exposició també mostra el ceptrot, les maces i el timbal que els acompanyaven. Alhora, també hi ha el cap de la Mulassa i el cap del Drac de Vilanova recuperats l’any 1947 i 1948 respectivament -en els quals Ricart també hi va col·laborar-. La visita a l’exposició és també una manera de viure, aprendre i reflexionar entorn a la festai el patrimoni immaterial de Vilanova i la Geltrú. La festa és un dels nostres trets d’identitat i un dels nostres atractius que ens situen al mapa nacional de les festes nacionals, de la recuperació d’aquestes i de la seva evolució fins als nostre dies. Podeu veure l’exposició fins el 16 de setembre. Bona festa major!

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate