La setmana passada el govern escocès va publicar l’esborrany del projecte de llei per celebrar un referèndum sobre la independència d’Escòcia. El nord de la Gran Bretanya esdevé així, el punt de mira no només dels britànics sinó també d’Europa i d’aquelles nacions que, com Catalunya, intenten exercir el seu dret democràtic de decidir el què volen pel seu país.
La presentació del document en aquestes dates no és casual. Coincideix amb l’etapa pre-electoral de les eleccions del parlament del Regne Unit. Els diferents candidats a la presidència de The house of Parliament doncs, es veuen obligats a tenir en compte la pluralitat nacional de l’estat en els seus discursos partidistes i a posicionar-se entorn a la causa escocesa. La nova presidència del Regne Unit, ja sigui dels laboristes o dels conservadors, no pot donar l’esquena al nou referèndum sobre la independència d’Escòcia previst per a finals d’aquest any o principis de l’any que ve. Els nous candidats a la presidència demostraran el seu tarannà democràtic en l’acceptació de la llei del referèndum que aprovi el Parlament escocès i el resultat d’aquest sorgit de la consulta del poble.
El Partit Nacional Escocès (SNP), tot i no tenir majoria al Parlament d’Escòcia, es mou per les necessitats del país i la demanda creixent de sobirania en el poble. És curiós observar com, els escocesos podran donar suport o a la independència d’Escòcia de la resta de la Gran Bretanya o a l’entrega de nous poders al Parlament Escocès. Tan una resposta com l’altra demostren el desig de créixer com a nació, com a govern i com a poble.
Catalunya ha d’aprendre d’Escòcia i ha de focalitzar la seva mirada en els processos que va seguint el Parlament Escocès. El Parlament de Catalunya necessita i demana més competències per respondre adequadament a les necessitats de la ciutadania. La celebració dels referèndums no oficials és un pas simbòlic de reivindicació d’un dret democràtic negat per l’estat espanyol. I els partits polítics catalans no poden donar l’esquena a aquesta reivindicació del Poble de Catalunya! Els partits democràtics tenen l’obligació de donar suport a les consultes decisives i l’estat espanyol ha de respectar la decisió democràtica dels catalans i catalanes.
Decidir el futur de Catalunya no és anar contra uns o contra uns altres sinó exercir un dret democràtic. España encara es troba massa sovint en concepcions franquistes inacceptables i ha de donar exemple de desenvolupament polític democràtic. La separació de Catalunya a l’estat espanyol sempre esdevé principi de discussió per no adequar-se a uns ideals de nació espanyola inexistents. España ha d’aprendre a ser democràtica i el Poble de Catalunya hem d’aprendre a exercir el nostre dret democràtic amb contundència, a mirar cap a Europa i entendre la independència com a únic camí viable de defensa, protecció i impuls econòmic, polític, comercial, social i cultural del nostre país i de les nostres necessitats. Escòcia doncs, és una mirada d’aprenentatge per a uns i per a uns altres.
Article publicat al diari electrònic VilanovaDigital
http://vilanovadigital.com/espais/blocs/viewdoc.asp?Iddoc=27024