Una guia per descobrir els museus i el patrimoni del Garraf

El passat 18 de maig de maig, coincidint amb el Dia Internacional dels Museus d’enguany, amb el Consell Comarcal del Garraf vam presentar la guia “Descobreix el Garraf: cultura, patrimoni i museus”. La guia és un recurs turístic i cultural que presenta els diferents municipis de la comarca des d’un punt de vista històric, cultural i patrimonial posant en relleu els seus atractius i les seves singularitats davant la resta de pobles i ciutats. Alhora, la guia també presenta els divuit equipaments culturals, patrimonials i turístics de la comarca per difondre’n la seva tasca, el seu valor i les seves particularitats des d’una mirada conjunta i amb un llenguatge atractiu per despertar l’interès del lector.

La guia es presenta en quatre idiomes (català, castellà, anglès i francès) per tal que els turistes que venen a visitar la nostra comarca puguin tenir a l’abast una guia on s’expliquin i es presentin les singularitats de cada municipi i tots aquells indrets i equipaments que puguin ser del seu interès per completar les seves activitats en la seva estada a la comarca. La guia però, no només va dirigida als turistes sinó també a totes aquelles persones que viuen al Garraf -la també anomenada Marina penedesenca-, perquè siguem coneixedores de tot allò que tenim a la nostra comarca i posem valor a tot el llegat patrimonial que ens envolta i defineix la nostra singularitat.

El Garraf és una comarca on la natura, la cultura i el patrimoni formen un tot indestriable. Es troba en una zona privilegiada de la serralada litoral, entre Barcelona i Tarragona, amb unes platges excel·lents, un entorn natural envejable i diversos conreus de vinya que confirmen la pertinença a la regió del Penedès. Tot i l’existència de diferents jaciments històrics que demostren que a la comarca ja s’hi habitava fa milers d’anys, un dels elements patrimonials més emblemàtics de la zona són les diferents torres de defensa i els castells medievals. Tots ells són el reflex històric del territori de fronteres que fou el Penedès durant l’Edat Mitjana.

La proximitat del mar i la importància del comerç marítim feu que molts decidissin anar a fer fortuna a Amèrica. El llegat d’aquests personatges -anomenats indianos o americanos-, es pot copsar en les diverses edificacions que es feren construir entre la segona meitat del XIX i principis del XX. Les construccions indianes són d’una bellesa arquitectònica admirable i s’inspiren en els diversos estils artístics del moment. El Romanticisme esdevé un dels relats per explicar el patrimoni dels diferents municipis de la comarca i així ens ho presenta el Centre d’Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes de Vilanova i la Geltrú. Alhora, no hi ha dubte que el Garraf és terra d’inspiració de grans artistes i on s’allotgen diverses col·leccions artístiques de les més importants del país.

La guia doncs, després d’exposar l’origen, la història, els atractius culturals i patrimonials de cada municipi, presenta els diferents equipaments existents agrupats en temàtiques i tipologia de col·leccions. En primer lloc hi trobem els quatre museus de la comarca amb col·leccions d’àmbit nacional com són: el Museu del Ferrocarril de Catalunya, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel. I el segueixen diferents espais museografiats i centres expositius com els Museus Romàntics, l’Exposició Permanent Charlie Rivel, les sales d’art contemporani i altres centre com l’Observatori Astronòmic del Garraf o el Centre d’Informació La Pleta del Parc del Garraf. Tots ells formen un conglomerat inseparable que ens fa entendre la pluralitat de la comarca i la seva riquesa patrimonial. Us animo doncs, a llegir-la!

Leave A Reply

Navigate