Avui dia, el tren forma part del nostre paisatge i del nostre dia a dia quotidià. Som molts els que utilitzem el tren per anar a treballar o estudiar diàriament i ens és habitual veure i pujar als trens com si aquests sempre haguessin estat circulant cap aquí i cap allà. El tren però, evidentment no sempre hi ha estat i esdevé un símbol de prosperitat i dinamisme econòmic. I és que el tren arribava allà on hi havia una necessitat comercial i connecta les principals ciutats. A Vilanova i la Geltrú fa més de cent vint-i-cinc anys que tenim tren perquè a finals del segle XIX hi havia una necessitat de connectar la vila amb Barcelona i Valls. El tren doncs, és el reflex del despuntar econòmic de la ciutat i de l’efervescència en el desenvolupament industrial, en la transformació social, en la producció cultural i en el despertar nacional de Catalunya. El tren també va lligat a l’estructuració i la cohesió territorial del país i, avui, esdevé un element bàsic de projecció, comunicació i reivindicació per continuar prosperant. El Museu del Ferrocarril de Catalunya és un bon indret per fer un viatge i descobrir el nostre passat i el nostre futur.
Cal situar-se a mitjans del segle XIX quan Vilanova i la Geltrú era un poble que tradicionalment s’havia dedicat al conreu de la terra i a la pesca quan es comencen a visualitzar transformacions importants impulsades sobretot pels indians. Fou Francesc Gumà i Ferran qui va apostar per la línia ferroviària que unia Vilanova i la Geltrú amb Barcelona posant el capital necessari per fer els túnels que havien de travessar el Massís del Garraf. Imagineu-vos què devien pensar la gent quant els hi plantejaven aquests grans projectes, com a mínim els devien tractar d’il·lusos. Però el cert és que el 1881 el tren va ser una realitat i va arribar a Vilanova i la Geltrú amb un gran acte inaugural, entre els qual hi anava Francesc Macià. El tren suposà una reestructuració urbanística per a la vila desplaçant progressivament el centre de la ciutat del nucli antic. Un seguit de factors, entre ells evidentment l’arribada del ferrocarril, provocaren que la vila esdevingués una de les ciutats mitjanes més importants del país juntament amb Mataró, Terrassa o Sabadell.
Vilanova i la Geltrú esdevingué un lloc estratègic en l’estructuració comunicativa del país i les grans extensions de terreny del Museu del Ferrocaril de Catalunya així ho evidencien. Per a Vilanova i la Geltrú hi havia un projecte que, a banda d’instal·lar-hi un dipòsit de locomotores i un taller central de reparacions, feia de la ciutat el punt de connexió de les diferents línies de tren que connectaven la resta de ciutats mitjanes del Principat. Evidentment però, aquest projecte no es va dur a terme i avui dia tenim les rodalies de Barcelona, les de Tarragona i les de Girona. El tren és un element estratègic de connexió i cohesió territorial indiscutible i és per això que en l’època de la Generalitat republicana ja hi havien projectes de línies de ferrocarril orbitals que encara s’han de construir però que encara se’n parlen a dia d’avui.
Amb el Museu del Ferrocarril de Catalunya, Vilanova i la Geltrú esdevé un referent en aquest àmbit però encara ho ha d’esdevenir més tenint en compte que en el futur ha de ser nexe d’unió entre les línies de rodalies de Barcelona, les de rodalies de Tarragona i el tren orbital ha de connectar la nostra ciutat amb Mataró passant per Martorell, Terrassa i Sabadell. De ben segur que molts penseu que dec ser un il·lús però em reconforta conèixer la història i saber que quan en el segle XIX es plantejava la línia ferroviària que travessava el Massís del Garraf, pocs s’imaginaven que acabaria sent una realitat. El ferrocarril és un element indispensable per entendre la transformació que sofriren les nostres viles, entendre el passat del que venim i, sobretot, preveure i construir el futur que tots desitgem pels que ens segueixen. Una visita al Museu del Ferrocarril de Catalunya doncs, ens permetrà reflexionar d’on venim, on som i on anem però sobretot tenint clar que si anem a algun lloc hi anirem amb tren!