A vegades a la vida cal aprofitar aquelles oportunitats que se’ns presenten perquè hi ha trens que només passen una vegada. Aquesta va ser la meva filosofia a l’hora d’aprofitar una gran oferta d’un viatge per travessar l’Atlàntic vuit o nou mesos enrere. Semblava molt lluny però, poc a poc els dies es van anar apropant fins que va arribar el dia d’emprendre el vol cap a Nova York. Què us he de dir de Nova York que mai hagueu sentit? Una ciutat que mai dorm perquè sempre està carregada d’una oferta d’activitats increïble i ben diversa. Una ciutat de contrastos on reflexionar sobre quin és el teu lloc enmig de tanta diversitat. Una ciutat on cal estar sempre ben orientat per no equivocar-te de camí i prendre la direcció correcta. Una ciutat constantment viva, una ciutat amb vides molt diverses i una ciutat per viure-la en la teva particularitat. Sí, jo també vaig viure-la i, evidentment, en la meva particularitat: cercant, descobrint i experiemtant el coneixement, l’art, la cultura i els museus.
Massa sovint quan parlem de museus automàticament ens ve al cap la imatge i la concepció de qualsevol museus local que tenim al nostre país perquè la majoria dels nostres museus són, precisament, locals. I a què em refereixo quan parlem de museus locals? Doncs bàsicament a museus amb unes dimensions petites i amb unes col·leccions molt especialitzades en una disciplina concreta. Als Estats Units però, acostumen a apostar per les grans dimensions i en el cas dels museus també ens trobem amb aquesta tendència. Hi ha museus que no te’ls pots veure ni amb un dia sencer i que si pretens veure’ls bé, necessites més d’una visita. És el cas, per exemple del Metropolitan Museum of Art, un museu immens que allotja art de diferents civilitzacions antigues, art etnològic i una extensa col·lecció de pintura europea i americana.
Com que mai saps quan pot durar la visita a un museu, és recomanable anar-hi a primera hora i després aprofitar per visitar la zona de la ciutat on es troba el museu i no a la inversa. Un altre dels grans museus i on també s’hi han rodat moltes pel·lícules és, sens dubte, l’American Museum of Natural History. Aquest museu presenta una de les col·leccions de ciències naturals més àmplies i la seva disposició museogràfica ja esdevé de per si un patrimoni a preservar. A banda de les diferents sales expositives, presenta unes quatre o cinc exposicions temporals i l’oportunitat de veure cinema en 3D o un planetari amb projeccions relacionades amb les exposicions del moment.
Els museus d’art són un dels més destacats al llarg de la ciutat. Podem parlar de museus tan reconeguts internacionalment com el Modern Museum of Art (MoMA) o el Guggenheim Museum però també n’hi ha d’altres d’importants com la Frick Collection, la Neue Gallery o el Whitney Museum of American Art. En general, tots els museus d’art tenen unes col·leccions increïbles i inpensables si no les coneixes. Un passeig per les diferents sales dels museus ens farà descobrir i identificar les obres dels artistes més coneguts arreu del món. A banda, dels museus d’art més coneguts, val la pena també, visitar el nou equipament del Whitney Museum of American Art i el seu entorn perquè el conjunt esdevé un pol creatiu d’art, de moda, de moviment i de noves tendències.
Hi ha també museus diversos com el Museu de la Immigració a les Ellis Island (quan vas a veure l’estàtua de la llibertat), el Museu de la Ciutat de Nova York, el Museu de Brooklyn, el Museu dels Bombers de Nova York, el Museu de la Policia de Nova York o el jardí botànic de Brooklyn que també és interessant visitar-lo i passar-hi mig dia. L’art i la cultura també la trobaràs en molts altres indrets: un musical a Broadway, un concert al Lincoln Center, una improvisació de jazz o blues en un bar de copes, etc. I és que si vas a Nova York a fer un tomb de grans museus, no t’oblidis que el que en un futur restarà dins als museus, ara t’ho trobaràs i ho viuràs per la ciutat. Descobreix, troba i viu dins la ciutat allò que cerques!
Jordi Medina Alsina