Select Page

Un nou Pla per reordenar, enfortir i modernitzar els museus del país

oct. 16, 2020 | Catalunya, Cultura, Museus, Política

El govern de la Generalitat ja ha aprovat el Pla “Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya”, un document estratègic que pretén reordenar, enfortir i modernitzar els diferents museus i equipaments patrimonials de Catalunya amb una mirada posada en l’any 2030. El Pla parteix d’una diagnosi actual amb els reptes de futur, el segueixen unes propostes estratègiques i el completen unes propostes operatives a través de plans d’actuació quadriennals. Parteix d’una concepció del museu, com a espai de preservació de col·leccions patrimonials, centrada en el seu valor públic i social. Un Pla necessari i convé que continuï desenvolupant-se en els propers anys.

Tot i que fa tres anys de la redacció i presentació del Pla, no s’ha aprovat fins a dia d’avui per les incerteses i dificultats polítiques del moment. Amb tot, el 75% de les actuacions operatives d’aquest quadrienni (2018-2021) ja s’ha començat a desenvolupar. D’entre les actuacions, podem destacar: la definició del Mapa de Museus de Catalunya; la consolidació de les xarxes territorials i temàtiques de museus; la celebració del primer Fòrum dels Museus de Catalunya; la creació dels museus de suport territorial; les bases per a les ampliacions del MACBA i el MNAC; la creació del Baròmetre Social dels Museus i la recent aprovació del Pla d’Accessibilitat de museus i centres i espais d’arts visuals de Catalunya.

La pluralitat de tipologies de museu ens obliga a crear tot un nou sistema que ordeni els diferents equipaments segons les seves singularitats i especificitats. La creació del sistema de museus de Catalunya precisament és això. Es doten quatre museus nacionals, seguits dels museus d’interès nacional i dels museus de suport territorial. Tots els museus del país podran estar integrats dins la seva xarxa territorial i una xarxa temàtica segons la tipologia majoritària de la seva col·lecció. L’estructuració dels museus i el suport a través de les xarxes és fonamental perquè la major part dels museus van escassos de recursos i de personal.

Una de les grans aportacions del pla és la unificació del Museu d’Història de Catalunya i el Museu d’Arqueologia de Catalunya en un sol museu nacional que expliqui la història, l’etnologia i la identitat del nostre país. El Pla doncs, ens aporta una modernització i actualització de tot el sistema museístic, adaptant-lo a les noves necessitats i realitats del moment i a les demandes del sector. A aquest nou museu nacional cal sumar-li el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i l’adaptació del Museu de les Ciències Naturals de Barcelona a museu nacional.

Aquest no és un pla estàtic sinó que caldrà fer-ne un seguiment i anar-lo adaptant. De cara a l’any vinent i amb el proper mandat del govern a la Generalitat de Catalunya caldrà organitzar el 2n Fòrum de Museus amb el sector professional, caldrà trobar una ubicació al futur museu nacional d’Història i Arqueologia de Catalunya, renegociar el lloguer del Palau de Mar on encara s’ubica el Museu d’Història de Catalunya (que acaba el 2024), dur a terme l’ampliació del MNAC i del MACBA, seguir amb les subvencions per millorar les finances dels museus, seguir amb el recull de dades del baròmetre social, incentivar nous plans estratègics i socials per tots els museus, apostar per la digitalització de les col·leccions patrimonials i, entre altres, redactar una nova llei de museus de Catalunya.

Hi ha molta feina a fer però moltes ganes per fer-la!

Jordi Medina Alsina

La descoberta de l’origen d’un geni

La descoberta de l’origen d’un geni

A finals d’any la ciutat de Figueres va inaugurar el nou museu de la casa natal Salvador Dalí Us heu preguntat mai per què hi ha persones que destaquen per sobre de les altres o què fa a algú ser un geni? De ben segur que hi ha una part de genètica però, també, és...

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Una entrada d’any amb poesia: la taula parada!

Unes grans estovalles blanques la vesteixen la fan majestuosa amb els plats i els coberts, tots ben col·locats com les festes requereixen, amb tovallons rosats, copes i centres verds. Només hi falten els comensals que assisteixen, com cada any, a aquella trobada...

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

Un viatge en tren pel nou Museu del Ferrocarril de Catalunya

El 28 d’octubre vam celebrar els 175 anys de la primera línia de ferrocarril de la península Ibèrica, la que connecta Barcelona i Mataró. Una efemèride que, per més que passin els anys, no pot quedar en l’oblit si tenim en compte tot el que va suposar el ferrocarril...