Un cop més acaba la festa. Gràcies a tots els que la feu possible!

Ja ha acabat un cap de setmana intens de festa major on hem tornat a demostrar que Vilanova i la Geltrú és una de les ciutats que viu més la festa i la viu al carrer. La festa sempre és motiu d’encontre, de conèixer gent nova i de ganer de passar-ho bé amb els del teu voltant. Enguany també ha estat així i és que aquest és precisament el sentit de la festa: la gent. La gent que surt a veure-la i viure-la, la gent que et vas trobant als diferents actes, la gent que participa en les entitats i fa possible els diferents actes, la gent que forma part del seguici popular i ho dóna tot, la gent que vetlla perquè els diferents actes funcionin correctament i la gent que durant un any ha anat preparant aquesta festa perquè sigui la millor.

El símbol de l’inici de la festa el dóna la hissada de la senyera al campanar més alt de la ciutat, és una manera d’anunciar que la ciutat està de festa i que es vegi des dels diferents punts del municipi. El tret de sortida de la Festa Major el va donar l’entitat Can Pistraus amb la 10e edició del Tingladu amb un cartell d’alt nivell. Hi va continuar amb els assajos populars dels balls, el correfoc amb el seu espectacular sostre de foc i la diada castellera on els Bordegassos van fer una clàssica de vuit amb, entre altres, el 3d8 i el 4d8. L’exhibició de falcons, el concert de la banda i la baixada de gegants també han format part del programa de festa major que ha vingut també marcat per la celebració dels 40 anys del ball de bastons a Vilanova i la Geltrú -que amb la jubilació de gan part dels membres de la colla d’homes ha provocat una reestructuració i relleu generacional en els diferents balls populars- i la posada en marxa per primer cop de la Nit Major on els gegants grossos van poder fer un tomb de nit pels carrers del centre -una experiència que mai s’havia viscut a la ciutat i que convé valorar-.

Els dies forts han estat- sens dubte, el dia de vigília i el dia de festa major on no han parat els cercaviles i els balls. El convit a la festa enguany va ser a càrrec de Manel Cuyàs qui, entre altres, va posar en valor la festa i va posar de manifest que Catalunya som un país que sempre està de festa. Va exposar que quan acaba una festa ja pensem amb l’altra, sempre estem en una eterna vigília i això ens dóna una filosofia de viure i un caràcter identitari peculiar en comparació amb altres regions del món. Així som també els vilanovins i geltrunencs, uns llunàtics que sempre estem de festa i sempre tenim quelcom a celebrar. Uns llunàtics que cada cop tenim més balls a la nostra ciutat i que convindria començar a replantejar els cercaviles perquè no es facin eterns. A l’igual que la renovació del vot de poble que poc a poc va introduint canvis per millorar-lo -el canvi d’escenari d’enguany ha estat tot un encert-. I més, si hi afegim que enguany el cercavila s’ha acabat amb el pilar de cinc número mil descarregat per part dels Bordegassos.

Enguany doncs, ha estat una festa de celebracions, una festa de festes on també s’han celebrat els 25 anys de la Moixiganga de la Geltrú. És evident que la festa i la festa de festes no és possible sense la gent. Per tant, és obvi que un cop aquesta acaba hem d’agrair a totes aquelles persones implicades que la fan possible. Moltes gràcies a tots i totes i moltes gràcies, especialment, als pabordes sortints que durant un any han estat batallant per brodar-la i als pabordes entrants perquè durant el proper any batallaran per brodar la següent. Que la festa continuï sent del poble i per al poble!

Jordi Medina Alsina

Imatge: Ajuntament de Vilanova i la Geltrú

Save

Save

Leave A Reply

Navigate