Un any de la reobertura del Museu del Cau Ferrat i de Maricel

Ja ha fet un any de la reobertura dels Museus de Sitges i ja ha quedat enterrada la imatge de la grua situada al Racó de la Calma. Durant molt de temps el Museu del Cau Ferrat i el Museu de Maricel van restar tancats per obres de rehabilitació i ara esdevenen connectats en una mateixa visita per poder contemplar una de les col·leccions artístiques més importants del nostre país. La reobertura va suposar un augment notable de visitants que ha arribat a gairebé a la xifra de 90.000 persones i que, alhora, ha estat un element de promoció de la vila de Sitges lligat amb un increment demostrable de l’activitat econòmica del món de la restauració. Quin objectius però, persegueixen els Museus de Sitges a partir d’ara?

El Consorci de Patrimoni de Sitges és l’ens que des del 1994 gestiona els diferents museus de Sitges amb l’objectiu de difondre’n les seves col·leccions com a servei cultural públic. Actualment, disposa de 6.631m2 d’exposició permanent englobant el Museu del Cau Ferrat, el Museu de Maricel, el Museu Romàntic Can Llopis, el Palau de Maricel i la Fundació Stämpfli. L’edifici de Can Llopis però, resta tancat pendent d’unes obres de rehabilitació del sistema elèctric i de la climatització de l’immoble. I a tots aquests equipaments cal afegir-hi l’edifici de Can Falç, la gran casa pairal de Sitges, que va ser cedida al Consorci enguany i que es convertirà en un altre element museístic de la vila passant així a tenir 11.000m2 d’exposició permanent. Tot un repte!

La vila de Sitges doncs, reflecteix una aposta ferma i clara pel patrimoni com a element de difusió turística de la vila, de promoció de l’activitat econòmica, d’impuls de l’activitat cultural i de donar a conèixer la identitat i la singularitat pròpia de la vila. I així continuarà sent el 2016 perquè des del Consorci de Patrimoni de Sitges tenen clar que si no hi ha projectes, no hi ha pressupost. En aquest 2016 doncs, tenen previstes dues obres de rehabilitació al Museu Romàntic i a l’edifici de Can Falç. Les obres del Museu Romàntic de Can Llopis suposen la renovació de tota la instal·lació elèctrica de l’immoble i la climatització de l’espai expositiu per tal d’assegurar-ne una millor conservació de les obres que s’hi exposen (especialment la col·lecció de nines Lola Anglada de la planta superior).I les obres de rehabilitació de l’edifici de Can Falç suposen un sanejament integral de la planta baixa, l’estudi arqueològic de tot el recinte, la restauració del mobiliari i l’elaboració de l’estudi de rehabilitació amb la concreció de les diferents fases.

A banda de les obres previstes, els Museus de Sitges continuaran amb la seva activitat apostant de manera específica aquest any 2016 per la col·lecció arqueològica de Sitges que és un tema encara pendent però que s’ha anat reactivant en els últims anys, els dibuixos d’Emerencià Roig creant una exposició d’aquest fill d’un dels grans luministes i, finalment, la celebració de l’Any Casas amb la commemoració dels 150 anys del naixement d’aquest artista on, entre altres esdeveniments, es preveu una exposició a la tardor. Per aquest 2016 també és important destacar que els Museus del Cau Ferrat i de Maricel han estat nominats com a candidats per la denominació del Museu Europeu de l’Any (European Museum of the Year Award 2016) amb tota la promoció i difusió que això suposa. Després d’un any de l’èxit en la reobertura dels Museus de Sitges és evident que l’equip del Consorci de Patrimoni de Sitges continua endavant amb nous projectes per continuar posicionant-se en l’àmbit museídtic nacional i internacional.

Leave A Reply

Navigate