Tres Tombs: tradició, festa i promoció

Se’ns coneix per ser una de les ciutats amb més incidència en el calendari festiu, se’ns anomena llunàtics precisament perquè la nostra ciutat sempre està de festa i és un no-parar d’activitats i celebracions de tot tipus. Som una de les ciutats amb més moviment associatiu de tot el país i això ens fa ser únics. Som una ciutat que viu i vol fer vida al carrer i d’aquí que la festa sigui un dels nostres trets d’identitat que ens convé aprofitar.

La festa és un dels nostres potencials com a ciutat que esdevé pol d’atracció i promoció del municipi i que enforteix la nostra economia local. Alhora, la festa és un element de cohesió social que ens convida a ser partícips del que es mou als nostres carrers i ens fa sentir-nos part d’una comunitat on l’espai públic és l’espai de trobada i de convivència entre la diversitat de persones que la configurem.

Apostar per la festa i recolzar el moviment associatiu de la ciutat és posar en valor l’espai públic com a espai d’encontre, de gaudi i de dinamització de la ciutat. Els Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú, per exemple, són uns dels més importants de Catalunya –per no dir el que més- i la llarga tradició ens remunta a la vila nova que vivia del cultiu de la terra i que venerava a Sant Antoni Abat com a patró dels animals que els ajudaven a traginar les collites, llaurar la terra o executar la resta de feines del camp. El gran ressò que aquesta festa té a dia d’avui, cal atribuir-lo a l’incansable esforç i planificació de l’Associació dels Tres Tombs de Vilanova i la Geltrú que, any rere any, ens presenten un programa d’actes ben diversos i ens omplen la ciutat amb un dels Tres Tombs més lluïts i reconeguts de Catalunya.

Avui, més que mai, cal aprofitar la festa per donar a conèixer la ciutat però, també, per donar a conèixer el producte local, altrament dit Km 0. Les dificultats econòmiques ens obliguen a teixir i enfortir relacions entre els diferents agents per arribar a més llocs i arribar més lluny. La festivitat de Sant Antoni és un bona ocasió per vincular la festa amb l’activitat econòmica de la ciutat relacionada amb la pagesia i l’horticultura. És una bona ocasió per incentivar l’activitat agrícola de la ciutat tot diversificant la nostra economia i és una bona ocasió per fomentar el comerç sostenible i de proximitat.

Si la festa ens fa sortir al carrer i ens porta gent de fora, convindria aprofitar-ho perquè aquesta anés acompanyada d’una promoció dels mercats i dels productes autòctons, d’una aposta ferma pel Km 0. La Festa dels Tres Tombs, relacionada històricament amb el treball al camp, esdevé una oportunitat per donar a conèixer i incentivar el consum dels productes d’horta i de la gastronomia tradicional, fent especial èmfasi en els preuats espigalls.

2 Comments

  1. Els vilanovins són llunàtics perquè volen pescar la lluna amb un cove!!

    • Jordi Medina Alsina Reply

      És cert i n’hi ha q dia rere dia encara duem el cove però no hi ha manera de pescar-la 😉

Leave A Reply

Navigate