Sitges celebra el centenari del “Cala Forn” de Joaquim Sunyer

Joaquim Sunyer fou un dels artistes més destacats del Noucentisme català, nascut a Sitges el 1874 i format a l’Escola de Llotja de Barcelona i posteriorment a París, se’l reconeix per les seves pintures de paisatges mediterranis amb la dona com a protagonisme. Entre aquestes pintures, en destaca “Cala Forn” que, enguany fa cent anys de la seva creació i per aquest motiu els Museus de Sitges han volgut comissariar una exposició temporal al voltant d’aquesta efemèride relacionant-la amb el paisatge noucentista sitgetà. L’exposició es pot veure al Museu de Maricel fins el dia 8 d’octubre d’enguany.

L’exposició, comissariada per Vinyet Panyella, relaciona la influència de l’Escola Luminista en l’obra de Joaquim Sunyer fins a arribar a l’oli “Cala Forn”, una de les obres més representantives del Noucentisme català en el seu moment de màxima esplendor. L’exposició ens relata com l’artista va aprendre del seu oncle a copsar els efectes de la llum en els paisatges sitgetans. La seva formació i el contacte amb els grans artistes i corrents internacionals del moment el van endinsar en un perfeccionament en les seves obres sense perdre mai aquell estudi de la llum d’on partia. Els paisatges naturals propis del mediterrani amb les espècies naturals que hom pot perfectament identificar són les pintures més característiques d’aquest artista que no deixà d’apostar per la cerca dels ideals propis del Noucentisme.

El Noucentisme fou un moviment intel·lectual i també artístic que perseguia la renovació, la modernització i la projecció de la nació catalana. Volia establir les bases d’una nació moderna pròpia del segle XX i perseguia també la creació de la pròpia nació amb tots els seus símbols, entre ells la seva història. És en aquest període on es posen els orígens de la nació catalana relacionant-la amb el món clàssic grecoromà i exaltant el jaciment arqueològic d’Empúries. El Noucentisme, alhora, portà un art racional, mesurat, equilibrat, que perseguia la perfecció i es basava en els ideals grecoromans i posava en relleu les tradicions i costums catalanes. La dona fou la figura central en aquest moviment artístic.

Joaquim Sunyer, com a referent del Modernisme català, no podia faltar a la recreació de paisatges idíl·lics mediterranis que reflecteixen el conreu i les espècies de flora i fauna autòctones. En tots els paisatges hi ha traces d’humanitat en el treball dels conrreus i de la vinya, en les masies o edificacions i, ja en “Cala Forn”, el paper de la modernitat industrial amb els vaixells que apareixen al mar. Així com en la “Pastoral” (1910-1911) Sunyer mostra una dona nua en harmonia i consonància amb la natura, al “Cala Forn” es mostra el paper de la dona com el de mare, com el de treballadora, com el de cuidadora del seus i com el de transmissora de les tradicions.

La visita a l’exposició és una oportunitat per veure junts els diferents quadres de la mostra que mai s’havien exhibit conjuntament. L’exposició “El paisatge noucentista sitgetà. Cent anys de Cala Forn (1917-2017) de Joaquim Sunyer” al Museu de Maricel de Sitges és una bona ocasió per descobrir Sunyer, relacionar aquest artista amb els ideals que exhaltava el Noucentisme, copsar l’ús tan ben acurat de la llum en la seva obra pictòrica i deixar-se endur per aquests paisatges que encara a dia d’avui podem trobar a la nostra zona litoral. A banda de deixar-vos endur per l’obra, deixeu-vos endur també pels textos d’excel·lent qualitat que formen l’exposició i, per pair-los bé i poder-los tornar a llegir, agafeu el fullet de l’exposició per endur-vos el continugt de l’exposició i l’obra de Sunyer a casa.

Enhorabona als que han fet possible aquesta exposició!

 

Jordi Medina Alsina

 

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave A Reply

Navigate