Reflexions al voltant de la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú

La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú no és un invent del segle XX sinó que té més de 600 anys d’història. És evident que des del segle XIV al segle XXI han canviat moltes coses i, és obvi, que la fira de Vilanova i la Geltrú també ha anat canviant per adaptar-se als nous temps. El canvi és necessari perquè la fira perduri en el temps i el debat és la garantia de la continuïtat de la nostra fira. Des de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú doncs, hem iniciat un debat amb tots els agents econòmics perquè la Fira de Novembre respongui a les necessitats actuals de la nostra economia.

L’objectiu de la Fira no pot ser el fet de fer la fira sinó que aquesta tingui el major impacte possible en l’activitat econòmica de Vilanova i la Geltrú i del territori penedesenc. És per això que no volem créixer en estands sinó en impacte econòmic. Aquest any ja hem començat a reduir estands però, per contra, hem incrementat les empreses que s’impliquen amb la Fira. Més de 300 empreses promouen activitats al voltant d’aquesta fira, es donen a conèixer i presenten els seus productes i les seves novetats a tots aquells que vinguin a viure la fira. Fer fira és això, remoure l’activitat quotidiana de la ciutat per dinamitzar i enfortir la seva economia de forma festiva.

El debat de com ha de ser la nostra fira ha d’anar més enllà del nombre d’estands i ha d’anar més en la línia de l’estratègia de ciutat per a la dinamització econòmica de tots els sectors. És per això que enguany hem volgut donar un protagonisme especial als diferents sectors econòmics de la nostra ciutat. La Plaça de la Vila esdevé un mirall de tot el teixit productiu i de serveis que tenim a la ciutat per casar l’activitat econòmica amb l’ocupació i la formació. Hi trobarem el primer sector amb el producte d’horta, vitivinícola i la pesca; el segon sector amb la indústria, la tecnologia i l’empresa; el tercer sector amb els serveis i el quart sector amb la universitat, el coneixement, la formació especialitzada i la innovació. Som una capital econòmica i volem donar-li múscul des de totes les vessants.

La fira esdevé un acte de ciutat i d’aquí que la fira vagi més enllà dels estands firals. La fira ha de ser el motiu per sortir al carrer i visitar la ciutat però, alhora, ha de ser el motiu perquè els visitants circulin pels diferents carrers i places de la ciutat on també hi ha establiments comercials i del món de la restauració. L’impuls dels comerços oberts i la ruta de la tapa és una gran iniciativa per fer-nos circular per la ciutat i viure la fira més enllà dels estands i dels diferents espais firals. La fira ens permet adonar-nos que un dels atractius econòmics de Vilanova i la Geltrú precisament és el comerç i la restauració. Aquests dies la ciutat sencera està de festa i plena d’activitats simultànies en diferents espais i per a tots els públics.

Precisament, enguany també hem incrementat el nombre d’activitats per mostrar l’activitat dels diferents sectors amb una publicació del programa de la Fira i hem creat un espai específic dedicat al públic familiar i a la ciutadania. Tenim la voluntat que tothom pugui gaudir de la Fira, hi trobi el seu espai i comenci a tenir una experiència de fira des de ben petit. Recolliu doncs, el vostre programa, realitzeu aquelles activitats que més us agradin, visiteu els estands que us interessin i fireu-vos. Fem ciutat i fem fira. Bona fira a tothom!

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate