Què hem de fer per augmentar el nombre de visitants als museus?

Aquesta és una de les preguntes més freqüents en el món dels museus i els equipaments culturals i patrimonials en general. La cultura massa sovint no està de moda i no crida l’atenció; no és el reclam de molts i massa sovint resta aparcada de les tendències socials actuals. Hom sempre es mou per impulsos i costa crear una peridiocitat en les visites a equipaments o en els propis interessos culturals.

Els museus i equipaments patrimonials s’han vist obligats a crear innovacions periòdiques per incentivar les visites. D’aquí les exposicions temporals, l’exhibició de la mateixa col·lecció sota diferents títols, temàtiques o enfocaments. I alhora, programes com ‘l’objecte del mes’ o activitats de tota mena per captivar als diferents públics: programes familiars, conferències especialitzades, projeccions amb concerts… Tot amb una sola finalitat: arribar a nous públics, tenir més visitants.

I és que la cultura no està de moda i això és un gran impediment. La major part dels equipaments culturals i patrimonials es troben amb aquest problema: ni reben interès, ni reben visitants, ni reben ingressos. Sobta doncs, veure que el Museu Dalí de Figueres va incrementar en un 7,61% el nombre de visitants l’any passat i supera el rècord del 2004 en la celebració del centenari del naixement de l’artista.

Què cal fer doncs? La Fundació Gala-Salvador Dalí ens mostra doncs, que no és impossible! És cert però, que la projecció d’un artista internacional com Salvador Dalí no es pot comparar amb la realitat de la majoria dels museus, que són locals. La resposta es troba doncs en la internacionalització de les institucions, en la creació d’una marca per trencar localismes. A què esperem?Imatge

Leave A Reply

Navigate