Primers passos per la Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú

Aquest divendres vam poder assistir amb neguit i emoció a l’acte de presentació de l’Associació de la Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú. No es tractava pas de la inauguració del nou equipament però, sí que ens ho va semblar. La presentació de l’associació podriahaver passat desapercebuda o podria haver-se fet a través d’una roda de premsa amb els mitjans de comunicació o amb un acte en format de conferència. L’Associació de la Casa de la Festa però, va fer una presentació de l’entitat amb format de festa i, com a tal, amb la participació de les entitats, la presència dels pabordes, de banderers de les comparses, dels grallers, dels castellers i de la gent que és qui mou i dóna sentit a la nostra festa. L’èxit de públic va posar de manifest que la ciutat té ganes de festa, que es mou amb festa i que viu per la festa. I és que Vilanova i la Geltrú no es pot entendre sense la festa. Que ben aviat puguem doncs, gaudir d’aquest nou espai!

L’acte va obrir les portes de l’església dels Josepets, una església barroca del segle XVIII que formava part del convent dels carmelites i que durant un temps va utilitzada com a església parroquial de la vila nova. A banda de copsar els diferents altars i adonar-nos de la grandesa de l’espai, vam poder escoltar les intervencions de l’arquitecte Òscar Valverde i de l’historiador Albert Tubau que ens van donar un context a l’immoble al qual estàvem. La formalització de l’Associació com a tal és necessària per a la consolidació de la Comissió de la Casa de la Festa que està formada per membres d’aquesta associació, membres de l’ajuntament de la ciutat i membres del patronat de la Fundació de l’Hospital Sant Antoni Abat -propietària de l’immoble-. Serà aquesta comissió qui anirà definint els paràmetres del projecte i decidint per anar avançant en aquest nou equipament tant esperat per la ciutat.

El projecte de la Casa de la Festa de Vilanova i la Geltrú no és un projecte d’ara sinó que ja fa molts anys que s’hi treballa però, malauradament no ha rebut el recolzament polític. Els que l’hem defensat massa sovint ens hem sentit sols tot i que el projecte hagués format part de programes elctorals de diferents formacions polítiques de la ciutat. El Pla de patrimoni del 2010 de Vilanova i la Geltrú, per exemple, va definir els camins a seguir en cada àmbit del patrimoni cultural de la ciutat però, no va respondre a la demanda vers el patrimoni festiu i immaterial i va excloure el projecte de la casa de la festa. Sortosament els vents canvien i aquells que s’hi oposaven, ara recolzen aquest projecte. Benvinguts! Com més serem més farem entorn a la promoció de la festa com a element d’identitat de la nostra ciutat.

La Casa de la Festa no ha de ser entesa només com un espai expositiu. Cal prendre, per exemple, el model de Casa de la Festa de Tarragona que rep prop d’uns 14.000 visitants anuals. La Casa de la Festa és un projecte de ciutat que engloba els aspectes de promoció del municipi, d’impuls de la cultura popular i tradicional, de dinàmica turística de la ciutat, de recurs pedagògic i de generació de cohesió social. Ara caldrà que els membres elegits per formar part de la Comissió de la Casa de la Festa defineixin la concreció dels usos de l’equipament, les reformes necessàries de l’immoble, el discurs museològic, la museografia, la conservació de les peces, la climatització de l’espai, les mesures de seguretat, la viabilitat econòmica, etc. Tot i que l’Associació de la Casa de la Festa ja parteix d’una proposta de projecte ara toca debatre’l, estudiar-lo entre tots i fer dels Josepets un element significatiu per entendre la nostra ciutat on la festa hi té un protagonisme indiscutible. Endavant, enhorabona, gràcies i a seguir amb el desenvolupament d’aquest projecte que tot just comença!

 

Leave A Reply

Navigate