Present i futur dels museus de Vilanova i la Geltrú

Aquest cap de setmana hem celebrat el Dia Internacional dels Museus amb una gran afluència de públic i unes magnífiques actuacions artístiques. Entre altres, hem pogut veure l’exposició del bicentenari del Museo del Prado a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer i la nova nau reformada del Museu del Ferrocarril. Els museus són un potencial indiscutible per la ciutat i d’aquí que s’hagi impulsat la seva coordinació, s’hagi dissenyat una marca de museus de la ciutat i siguin un element rellevant en totes les estratègies de projecció de la ciutat. Els museus de Vilanova i la Geltrú però, necessiten una planificació d’actuacions per posar-se al dia i ser uns equipaments socials i culturals de referència en l’àmbit local i nacional.

La ciutat de Vilanova i la Geltrú és una ciutat amb molts centres patrimonials i museístics: la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museus del Ferrocarril de Catalunya, l’Espai Far, el Museu Romàntic Can Papiol, la Masia d’en Cabanyes, la Torre Blava i el jaciment d’Adarró. A aquests se li pot afegir també, si es creu, el centre d’art contemporani La Sala i el futur centre d’interpretació de la festa dels Josepets. Aquesta peculiaritat només es dona a Vilanova i la Geltrú i com que hi ha cinc institucions diferents que gestionen aquests museus cal estructurar bé la seva coordinació i difusió per arribar al màxim de gent. Per això, al nou mapa turístic de la ciutat els museus i els itineraris patrimonials urbans hi tenen un paper rellevant, s’està editant un tríptic informatiu dels museus de la ciutat i comencen a difondre’s conjuntament independentment de l’ens que els gestioni.

La realitat és també que convé seguir apostant pels museus com a centres socials i culturals de referència a la nostra ciutat i per això cal invertir-hi. En el cas de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer ara ja hem obert la sala d’informalistes que portava anys tancada per problemes amb les teulades. En els propers mesos acabarem les obres d’adequació de les teulades i els baixants i tenim previst climatitzar totes les sales de l’edifici (també la de la biblioteca històrica que ara no ho està). Volem també tancar el porxat on hi ha el bot de salvament Víctor Rojas de l’Espai Far per conservar millor el bot i guanyar un espai expositiu en aquest equipament. I volem també obrir la casa de Santa Teresa del recinte de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer per guanyar un espai d’acollida als visitants i guanyar major proximitat a l’estació de trens i autobusos com a lloc d’arribada de molts visitants a la nostra ciutat.

En aquests mesos de govern hem posat fil a l’agulla amb els museus i hem dissenyat totes les inversions i actuacions de futur. Una ciutat amb tanta història i patrimoni cultural no pot permetre’s que els museus restin oblidats. Ara haurem de veure què farà el futur govern de la ciutat. És important que tots concebem els museus com a centres culturals i socials i per això cal mantenir-los i adequar-los a les necessitats pròpies que com a societat tenim en ple segle XXI.

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate