Patrimoni en època de vacances

Quan arriba l’època de vacances d’estiu tots tenim ganes de fer tot allò que no hem pogut fer la resta de l’any, de fer alguna sortida, de fer alguna activitat per trencar la rutina, d’anar a la platja, de gaudir del bon temps, d’anar de festa major en festa major, de fer sopars a la fresca, de llegir algun llibre… I és que a l’estiu, vulguem o no, canviem els nostres horaris i les nostres activitats.

Vil·la Museu Pau Casals del Vendrell

Els museus i els equipaments patrimonials també canvien els seus horaris i les seves activitats adaptant-se a les demandes del seu públic i del turista. Molts d’ells, per exemple, allarguen el seu horari cap al vespre i ofereixen visites guiades nocturnes amb una copa de cava, com és el cas dels divendres a la Vil·la Museu Pau Casals de Sant Salvador (El Vendrell). La necessitat dels museus d’augmentar el nombre de visitants fa crèixer la creativitat a l’hora de dissenyar activitats que atreguin públic. A l’estiu és una bona oportunitat per posar-les a prova i, si funcionen, incloure-les en l’oferta d’activitats del museu al llarg de l’any.

Per tot això és necessari un estudi d’hàbits i tendències, per descobrir exactament què busca el públic potencial dels museus i què busquen els turistes que s’allotgen al municipi o al Penedès. És cert però, que la major part dels turistes del Penedès es centren a la costa del Baix Penedès i del Garraf i busquen tranquil·litat, sol i platja. Segurament no busquen cultura, ni museus, ni patrimoni però, potser tot depèn de com es vengui el producte. El Vendrell, Sitges i Calafell ja han fet unes gran apostes per apropar la cultura i el patrimoni al seu turisme que, majoritàriament, no ve amb aquesta finalitat.

Des del Vendrell, per exemple, es va organitzar una campanya per viure els museus de la vila que incloïa el transport des dels nuclis costaners del municipi fins als museus principals de la capital del Baix Penedès. A banda, també trobem diversos concerts als jardins dels museus, els tallers familiars del Museu Deu, els maridatges musicals i el Festival Jove – Música als jardins de la Vil·la Museu Pau Casals inclós dins el Festival Internacional de Música Pau Casals del Vendrell.

Els Museus de Sitges, per la seva banda i a través del Consorci de Patrimoni de la vila, destaquen novament pel programa Sigestiu Cultural on omplen l’agenda de concerts i activitats diverses als diferents espais patrimonials, com ara els sopars de lluna plena al Palau Maricel o els recitals d’òpera i/o els concerts de jazz que es fan al jardins del Museu Romàntic Can Llopis.

El poble de Calafell continua apostant per la Ciutadella Ibèrica amb el Festival Terra Ibèrica, que enguany ha tingut un increment d’un 30% de participació. Del Festival en destaquen les visites guiades i la gran quantitat de tallers familiars per mostrar la cultura i la vida dels ibers. Per altra banda, durant l’estiu també organitzen diversos festivals de música per dinamitzar els diferents nuclis urbans i, entorn al patrimoni, cal destacar-ne els concerts de les nits al Castell de Calafell que cada any estan més arrelats.

D’exemples i de bones pràctiques n’hi ha molts més, i com a petita pinzellada també podríem fer esmena a les visites de posta de Sol a la basílica de Vilafranca, els diferents itineraris urbans que s’ofereixen a Vilanova i/o les copes i el cinema a la fresca al Museu del Ferrocarril de Catalunya. Totes elles són activitats que reflecteixen que el patrimoni en època de vacances no descansa ni es pot permetre el luxe de fer-ho. L’estiu és un dels millors moments per gaudir i donar a conèixer els nostres museus i el nostre patrimoni.

Leave A Reply

Navigate