Enguany, entre els estands de la Fira de Novembre de la capital del Garraf, la gent s’ha pogut trobar amb el primer Saló de Carnaval. Es tractava d’un espai per poder donar a conèixer aquesta festa tan arrelada a Vilanova i la Geltrú i, alhora, d’un espai de trobada per a la indústria i el comerç que gira al voltant del Carnaval. No era una aposta fàcil ja que era el primer cop que es duia a terme però, el resultat ha estat excel·lent i ha comptat amb la participació de ciutats com Reus, Torelló, Altsasu o Vinaròs -a banda de Vilanova, és clar- que ens han presentat el seu Carnaval i la seva manera de viure’l i entendre’l. Aquest 1r saló del Carnaval doncs, ha estat una exposició de l’essència i el tarannà dels vilanovins i vilanovines que sempre busquem alguna excusa per organitzar actes i festes al carrer. I és que si l’objectiu d’una fira és mostrar com és el municipi que l’acull, és evident que Vilanova i la Geltrú és una ciutat de Carnaval.
El Carnaval és aquella festa de disbauxa que es celebra abans d’entrar al període de Quaresma per tal de poder apofitar els últims dies abans del temps de reflexió, dejuni i abstinència. L’origen epistemològic del mot Carnaval provè del llatí carne levare en clara al·lusió metafòrica a “prohibir la carn”. Una prohibició que es relacionaria amb tots aquells plaers carnals com el sexe, els bons àpats i els bons vins, la festa i la disbauxa, la burla o la sàtira, com tot allò oposat a l’obediència i la rectitud moral del dia a dia. Un nom que es burla d’ell mateix insitant a l’ús de la carn, al carpe diem i no pas a la seva prohibició com el seu significat indica.
El Carnaval per tant, és una festa laica que es va anar extenent en molts pobles amb una tradició catòlica arrelada on la gent se l’obligava a la celebració de la Quaresma i se li prohibia qualsevol tipus de festa durant aquest període. Un dels Carnaval més tradicionals i populars de Catalunya precisament és el Carnaval de Vilanova i la Geltrú, ja que quan el Carnaval va ser una festa prohibida pel franquisme, la ciutat el va poder reprendre a partir dels anys cinquanta i fou doncs, un lloc de pelegrinage per a molts que volien gaudir d’aquesta festa. Encara a dia d’avui, gràcies a la inacansable feina de la Federació d’Associacions pel Carnaval de la ciutat, és un element distintiu i indestriable d’aquesta vila i mostra el caràcter d’un vila que no para de fer vida al carrer.
En el transcurs dels dies de la Fira de Novembr, aquest saló va acollir diferents actes per donar a conèixer els diferents carnavals convidats (Reus, Torelló, Altsasu i Vinaròs), cursos, tallers i taules rodones al voltant d’aquesta festa tan identitària per la ciutat de Vilanova i la Geltrú. L’èxit del primer Saló del Carnaval per tant, n’assegura la seva continuïtat de cara a l’any vinent. Enhorabona!
p