La nit dels museus és una de les cites és destacades en el calendari dels que ens dediquem als museus i a les gestió de la cultura i el patrimoni. Com sempre, la cita es desenvolupa en consonància amb el 18 de maig, Dia Internacional dels Museus. El Consell Internacional dels Museus, l’ ICOM, ha decidit reflexionar enguany el voltant del lema Museus hiperconnectats: nous enfocaments, nous públics. Els museus no poden ser elements aïllats del que passa al seu voltant perquè tenen un paper actiu de transformació de la nostra societat. A la ciutat de Vilanova i la Geltrú sis equipaments museístics van fer dissabte una jornada de portes obertes de 7 del vespre a 1 de la nit amb diferents representacions artístiques que van amanitzar els espais i van superar xifres de visitants de forma sorprenent.
El Museu del Ferrocarril de Catalunya, la Bilioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Romàntic Can Papiol, l’Espai Far, el Jaciment de Darró, el Centre d’Art Contemporani i la Masia d’en Cabanyes han estat els protagonistes de les activitats del Dia Internacional dels Museus a Vilanova i la Geltrú. Jornades de portes obertes, visites guiades, concerts i representacions artístiques han omplert l’agenda d’activitats del Dia Internacional dels Museus. Durant la Nit dels Museus a la ciutat es van arribar a les 14.000 persones, una xifra rècord de visitants que demostra que aquesta activitat està més que consolidada. Si un dels objectius del Dia Internacional dels Museus és donar a conèixer aquests equipaments és evident que l’objectiu està més que assolit. El públic que aconstuma a visitar els museus en aquesta efemèride és públic que no acostuma a visitar-los i, per tant, és una molt bona iniciativa per apropar les col·leccions a la diversitat de públics.
Els Museus hiperconnectats: nous enfocament, nous públics precisament cerca aquesta complicitat amb la diversitat de pública. No té cap sentit que els museus vagin exclusivament dirigits a un determinat públic que ja està acostumat a gaudir descobrint, formant-se i accedint al coneixement. La tendència dels museus és, precisament al contrari, apostar per la dinamització i l’obertura dels equipaments i deles col·leccions per donar-les a conèixer: activitats educatives, visites teatralitzades, visites amb copa de vi o de cava, tertúlies al voltant d’una peça, chill out d’art… El futur dels museus es troba aquí, en la connexió amb la diversitat de la població, els nous enfocaments i els nou públics. Seguim doncs així que tenim molta feina per seguir donant a conìxer el nostre patrimoni cultural que ens envolta!
Jordi Medina Alsina