La setmana passada es presentava públicament el programa de l’Any Ramon Casas per commemorar a nivell nacional els cent cinquanta anys del naixement de l’artista. Un any ple d’exposicions, rutes, publicacions, conferències i activitats per als diversos públics que aniran publicant-se i difonent-se a través del lloc web de commemoració de l’Any Ramon Casas i de les xarxes socials associades. De moment s’ha inaugurat, entre altres, l’exposició “Ramon Casas. La vida Moderna” al Museu del Modernisme de Barcelona. Ramon Casas i Carbó (1866-1932) va tenir la sort de poder ser un artista recongut en la seva època i això li va permetre dedicar-se al món de l’art i a tenir una gran producció artística. Al Penedès també trobem obra de l’artista en cinc museus que, evidentment, també es coordinaran per donar a conèixer el seu fons i l’obra de l’artista.
De tots els museus d’art del Penedès, cinc d’ells tenen obra de Ramon Casas i aprofitaran l’efemèride per treure’ls dels magatzems i exposar-los. En el cas del Museu Deu del Vendrell no hi ha problema perquè l’obra que tenen està exposada permanentment a les sales del museu. Es tracta de “Figures en el port” (la imatge que acompanya aquest article) i forma part també del seu recorregut amb codis QR pel museu. El Museu de les Cultures del Vi de Catalunya – Vinseum de Vilafranca del Penedès, que també té una col·lecció d’art important i destacada, té dos dibuixos que provenen del llegat del Dr. Fortuny i que mai han estat exposat a les seves sales. En aquest cas s’estudiarà la manera d’introduir-los dins del relat expositiu o crear un mòdul específics. Per la seva banda, el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ja té exposades en les seves sales diferents obres de Casas, entre les quals en destaquen “Montmartre” i “La vídua”.
Els museus d’art del Penedès que més canvis efectuaran per celebrar l’Any Casas són el Museu Pau Casals de Sant Salvador (El Vendrell) i el Museu del Cau Ferrat i de Maricel de Sitges. Pel que fa al Museu Vil·la Casals ens trobem que disposa d’una quinzena d’obres de l’artista- la major part d’elles retrats de dibuixos sobre paper- i que no poden encabir-les dins el discurs expositiu. Aquest fet suposa que a mitjans de juny s’inaugurarà una exposició monogràfica sobre l’obra de Casas a la sala polivalent de les dependències del museu. Per últim, el Museus de Sitges allotjaran una exposició monogràfica sota el títol “Ramon Casas, la modernitat anhelada” a la tardor que suposarà desmuntar l’exposició permanent de la planta baixa i la primera planta del Museu de Maricel.
Tots cinc museus retolaran les obres de Ramon Casas exposades amb un mateix disseny de l’Any Casas per destacar-les de la resta i editaran un díptic informatiu amb l’itinerari de Ramon Casas als Museus del Penedès. És un primer treball conjunt després de l’experiència del projecte “Un Penedès de Museus” amb l’Acadèmia Tastavins i que ha de continuar amb altres nous projectes seguint les directrius del Llibre Blanc de la Cultura al Penedès organitzat per l’Institut d’Estudis Penedesencs. De ben segur que ben aviat tindrem nous encontres amb la resta de museus del Penedès per tirar endavant altres projectes de forma conjunta. Restarem a l’espera doncs!