L’exposició central de l’Any Olga Sacharoff al Museu d’Art de Girona

Les efemèrides són un eina que ens ajuda als tècnics del món de la cultura i el patrimoni per donar a conèixer artistes i crear nou coneixement al voltants de la seva obra. Si l’any passat vam tenir l’exposició central de l’Any Ramon Casas a Sitges, enguany el Museu d’Art de Girona acull l’exposició central de l’Any Olga Sacharoff. Durant el 2017 commemorem els cinquanta anys de la mort de la pintora russa i la Generalitat de Catalunya ja va declarar aquest any com a Any Olga Sacharoff per homenatjar-la. Els diferents museus del territori doncs, van esdevenint una peça clau en aquesta construcció nacional del relat artístic del nostre país tot apostant per aquesta creació de coneixement i de vincles entre col·leccions, artistes i entorns diversos.

L’exposició, sota el títol “Olga Sacharoff: pintura, poesia i emancipació”, aplega una vuitantena d’obres procedents de diferents col·leccions catalanes però també de russes, holandeses o americanes. Els itineraris temàtics de l’exposició serveixen per mostrar obres inèdites d’aquesta artista que s’exposen per primera vegada al públic al Museu d’Art de Girona. Els bodegons, els paisatges, les flors, les escenes quotidianes, els animals, els retrats i, sobretot, la figura de la dona esdevenen les temàtiques de l’essència de l’obra d’aquesta artista russa. Tot i que nasqué a l’imperi rus (actual Geòrgia), es va formar a París i amb l’esclat de la I Guerra Mundial va establir-se a Catalunya on va evolucionar el seu estil perfilant la seva obra fins arribar a la concepció que tenim de l’obra de Sacharoff a dia d’avui.

Si l’artista va venir a Catalunya com a avantguardista pròpia del moment artístic que es vivia a Europa, val a dir que amb la seva estada al nostre país va acabar convertint-se amb una artista que adoptà les tendències pròpies del Noucentisme català. El seu traç harmònic amb línies tímides però elegants amb els seus colors vius i l’abundància de personatges l’aproparen cap als ideals noucentistes d’una Catalunya idealitzada amb el paper protagonisme de la dona i els costums populars. Dominant diferents tècniques pictòriques va desenvolupar-se artísticament al nostre país en el període d’entreguerres i de la post-guerra. Amb l’exposició central de l’Any Olga Sacharoff doncs, es volen commemorar els 50 anys de la seva mort, es vol posar en valor l’aportació que dugué a terme aquesta artista a l’Escola de París en les primeres dècades del segle XX i es vol posar de manifest els vincles de l’artista amb l’art català de mitjans del segle XX.

Sens dubte, una exposició que val la pena. No us la perdeu. La podeu veure fins el 2 d’abril del 2018 al Museu d’Art de Girona.

Jordi Medina Alsina

 

Leave A Reply

Navigate