Aquesta setmana hem sabut la notícia de la mort de l’historiador, investigador i crític literari Joaquim Molas; la mort d’un incansable estudiós i rigurós investigador que barrejava passió, inquietud i voluntat per fonamentar la construcció nacional des de la posada en valor de la llengua i la literatura catalana. La seva recerca ha estat un referent clau en la recuperació del patrimoni literari català i en l’aposta per una nova renaixença catalana en la segona meitat del segle XX. La seva tasca ha contribuït a fer possible que la cultura en llengua catalana continués viva durant el període del franquisme. Entre altres, va coordinar i dirigir el “Diccionari de literatura catalana” (1965), cinc volums de la “Història de la Literatura Catalana” (1986) o l’Antologia poètica de Víctor Balaguer (2002) amb un pròleg extraordinari.
Els llibres sempre van ser la passió de Joaquim Molas i la seva vida. Entenia l’aventura de llegir com el seu objecte d’estudi. Els seus treballs reflectien una gran dosi d’erudició, un gran bagatge i un gran coneixement d’hores i hores de lectura i, alhora, una gran capacitat d’estructuració, de comunicació, de contextualització i de connexió amb altres autors o moviments influents. No és doncs, casualitat que fos catedràtic de llengua i literatura catalana a la UAB el 1969 i a la UB el 1982 o que rebés la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya el 1995, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 1998, la Medalla del mèrit cultural de l’Ajuntament de Barcelona el 2002 i la Medalla d’or de la Generalitat de Catalunya el 2003.
L’octubre de 2012 es va decidir -gràcies al compromís i mediació de la Dra. Montserrat Comas-, a cedir el seu fons bibliogràfic a la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú per garantir la unitat de la seva col·lecció i donar continuïtat al llegat de Víctor Balaguer. Els més de 22.000 volums de llibres, manuscrits i correspondència de la biblioteca Joaquim Molas permeten que la Biblioteca Víctor Balaguer, especialitzada en el segle XIX, ara continuï amb bibliografia i documentació del segle XX i molt especialment del període de les avantguardes catalanes i europees. Aquest fet, fa de la Biblioteca Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú un centre de recerca excepcional amb material de primera mà, com són per exemple, els manuscrits d’autors com Mercè Rodoreda, Llorenç Villalonga, Joan Fuster, Salvador Espriu o el mateix Joaquim Molas.
A dia d’avui la Biblioteca Víctor Balaguer ha catalogat més de 10.000 títols del llegat Molas i continuarà catalogant les diferents caixes que li vagin arribant per poder posar a disposició dels estudiosos el llegat d’aquest mestre. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer i la ciutat de Vilanova i la Geltrú hem d’estar agraïts eternament a Joaquim Molas per la seva decisió de dipositar la seva col·lecció en aquest equipament. La recerca i el coneixement són un dels pilars de la institució balegueriana i d’aquí l’aposta per continuar organitzant any rere any l’Aula Molas amb diferents universitats del nostre país. Enguany, l’Aula Molas està programada pel divendres 15 de maig i estarà dedicada als estudis literaris, una bona manera també d’homenatjar el Dr. Molas.
Gràcies mestre!