L’associacionisme cultural en el punt de mira normatiu

Fa un parell d’anys que la Generalitat de Catalunya va declarar el 4 de juny com a Dia de l’Associacionisme Cultural per tal de posar en valor la importància de l’activisme cultural de les entitats i la seva aportació en la nostra societat i el nostre país. La data rememora el 4 de juny de 1864 quan va començar el quart festival organitzat per la Societat Coral Euterpe, sota la direcció de Josep Anselm Clavé i Camps. Aquell certamen de tres dies va ser un total revulsiu de màxima esplendor per als cors catalans. A dia d’avui, no només les corals sinó la gran diversitat d’associacions de caire cultural, centres d’estudis, associacions artístiques, agrupacions de balls populars, amics de museus i entitats de caire social, lúdic i cultural basteixen tot un entremat de festivals, festes i fires i són la clau de volta de l’agenda cultural dels nostres pobles i ciutats i, alhora, del nostre país.  Les sentències contra la celebració de festivals són un clar atac contra la vida cultural de la nostra societat i convé perseverar per continuar vetllant per la seva persistència. D’aquí la importància que des de l’Administració Pública ajudem a protegir les seves activitats i vetllem per la continuïtat d’aquest teixit associatiu que ens fa més rics, més cultes i més cohesionats.

En l’últim ple de Vilanova i la Geltrú, la Coordinadora d’Entitats Juvenils i Culturals de la ciutat va defensar una moció per garantir les programacions culturals sorgides des de l’associacionisme. La moció, evidentment, és una reacció a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que impedia celebrar el Festival Nowa Reggae al Molí de Mar de Vilanova i la Geltrú. Sota el lema “No fem soroll, fem cultura” la ciutat ja es va concentrar per mostrar el seu rebuig a la sentència i ara, amb l’aprovació de la moció per unanimitat al ple, continua treballant pel blindatge del model associatiu com a garant de l’activisme cultural de la ciutat i del país. La sentència ha significat una gran plantofada per al calendari de les programacions culturals i festives de les entitats i demana, en conseqüència, una estreta col·laboració entre entre el teixit associatiu i l’Administració per garantir la continuïtat del nostre model cultural.

La moció es concretava en cinc punts: seguir la política de suport econòmic a les entitats, garantir la programació actual i futura de les entitats, recuperar l’equipament del Molí de Mar per activitats musicals, donar cobertura legal i assessorament a les entitats davant aquest context de judicialització de la cultura i, finalment, buscar un espai alternatiu a la Nau del Ferrocarril perquè es puguin realitzar programacions de les entitats amb continuïtat. Un seguit de voluntats que persegueixen aquest blindatge del moviment associatiu i de la vida cultural de la ciutat. La moció també connecta amb la creació de l’Oficina d’Entitats, l’eina a través de la qual les diferents entitats i associacions han de rebre la informació, l’assessorament i la formació adequada per al seu desenvolupament normatiu i administratiu. Així com fer el seguiment de les seves activitats per tal de facilitar-ne’n el seu desenvolupament i posant a la seva disposició els diferents recursos de l’ajuntament agrupats en un catàleg de recursos per a entitats.

Continuem caminant per aquest més que necessari recolzament a les entitats i el món associatiu perquè sense elles, la vida cultural del país seria molt minsa. Si volem cultura i volem que aquesta arribi a tothom com a eina de cohesió, les entitats i associacions hi tenen un paper imprescindible. Recolzem-les i blindem-les!

 

Save

Save

Leave A Reply

Navigate