Quan parlem d’Apropa Cultura parlem d’un programa socioeducatiu de la Generalitat de Catalunya que pretén apropar els equipaments culturals i la seva programació a aquells col·lectius que per diferents raons no poden accedir als diferents actes culturals que s’organitzen al nostre país.
Tot va començar durant la Temporada 2006-2007 quan a L’Auditori s’engegà el programa socioeducatiu d’assistència a concerts anomenat L’Auditori Apropa, que s’adreçava a col·lectius en risc d’exclusió social i facilitava l’assistència a pràcticament la totalitat de la programació habitual de L’Auditori al preu de 3 euros. Després es va ampliar als col·lectius socials i del món de la salut, accedint a una àmplia oferta d’espectacles a preus molt reduïts.
Des de la Temporada 2010-2011, aquesta iniciativa es va ampliar a altres equipaments de la ciutat de Barcelona i es va iniciar així el programa Apropa Cultura pròpiament dit on s’oferia música, teatre, dansa i circ, amb la participació del Teatre Nacional de Catalunya, el Mercat de les Flors i el Teatre Lliure. En la temporada 2012-2013 ja trobem 25 teatres, auditoris i festivals d’arreu de Catalunya que s’afegeixen al projecte.
A poc a poc s’han anat afegint més equipaments i, com a novetat, en aquesta temporada 2013/14 trobem que el programa incorpora visites i activitats als museus i sales d’exposicions gràcies al suport de l’Obra Social de “la Caixa”. És una bona oportunitat per a uns i altres per apropar-se i trencar falsos estereotips entorn al món dels museus i de la cultura. És un bon moment per trencar aquella idea on els museus i la cultura només és per a les elits i els entesos.
Els museus, a banda de formar part dels equipaments culturals, també formen part dels equipaments educatius per la seva vessant formadora. Els museus no només allotgen una col·lecció patrimonial sinó que també l’expliquen i la difonen. Les diverses activitats que s’hi realitzen van encaminades en aquest sentit i les diferents exposicions que s’hi realitzen expliquen contingut divers que amplien la informació que es pot obtenir a través d’una recerca a internet o bibliogràfica.
La iniciativa doncs, apropa els museus a aquells col·lectius més vulnerables que, a priori, no veuen els museus com un possible lloc on anar. I si entenem la cultura, com la quarta pota de l’estat de benestar, ens adonarem de la importància d’aquest projecte per a la cohesió social i per poder reduir les diferències entre uns i altres en l’àmbit cultural. Cal ser conscients que algunes d’aquestes persones que participen d’aquest programa és la primera vegada que entren en un museu/auditori/teatre i, malauradament, potser serà la última.
Per tant, és important que aquesta iniciativa continuï creixent, que cada cop hi col·laborin més equipaments i que cada cop estigui més extesa al territori. De moment només hi trobem sis museus de la ciutat de Barcelona però, esperem trobar-n’hi molts més l’any vinent i, en especial, els museus del Penedès.