L’accessibilitat i la inclusió als parcs naturals de Catalunya

Passejar per un paratge naturals amb la quietud de la muntanya, l’olor d’herbes aromàtiques, el diàleg melòdic dels ocells i el vent que t’acarona el rostre és tot un privilegi. La natura és un gaudi però les seves peculiaritats la fan inaccessible per a molts. La obligació de les institucions públiques que preserven espais naturals és doncs, la de procurar que gent amb diversitat funcional pugui també gaudir d’aquest privilegi. Aquest és el cas dels itineraris acessibles que desenvolupa la Diputació de Barcelona en els diferents espais naturals que gestiona. Uns itineraris que posen a disposició dels usuaris material complementari, activitats i recursos per a gaudir del parc de forma col·lectiva.

D’entre els recursos que s’ofereixen hi ha el didàctils: murals interpretatius tàctils, mapes tàctils, material en braile i/o dispensadors d’olor. I entre els recursos per ajudar a l’accés i la mobilitat física i motriu pel parc trobem les terceres rodes, les bicicletes de mans, les joëlettes o les barres direccionals que ajuden a seguir el camí a persones amb dificultats o problemes de visió i persones cegues. Parc dels circuits estan habilitats perquè hi pugui passar una cadira de rodes i endinsar-se en el bosc sense dificultats afegides. Els vorals ajuden a les persones amb discapacitats visuals que es desplacen amb ajuda del pal i les baranes i els bancs són de molta utilitat per les persones amb mobilitat reduïda. El contingut de les explicacions també es poden trobar amb audiovisuals amb autodescripció, subtítols, llenguatge de signes i velocitat adaptable a les necessitats.

En definitiva, un molt bon projecte que ajuda a construir una societat més inclusiva on anar creant espais de gaudi per a tots independentment de les necessitats funcionals específiques que tinguem. En aquests itineraris també s’ofereixen rutes dramatitzades realitzades per gent especialitzada en l’atenció a la diversitat. Els itineraris accessibles impulsats per la Diputació de Barcelona doncs, són una bona experiència per exportar en altres indrets, ja siguin espais naturals o urbans, en pro d’un societat més inclusiva, més humana i universal.

Jordi Medina Alsina

Imatge del Consorci de Turisme del Baix Llobregat.

Save

Save

Leave A Reply

Navigate