Sent aquest l’Any Casas per la commemoració dels cent cinquanta anys del naixement de l’artista Ramon Casas i Carbó i veient que al país s’estan gestant moltes activitats, itineraris i exposicions al respecte, és una bona ocasió per fer una excursioneta a Sant Fruitós de Bages a veure la casa d’estiueig de la família de l’artista. La casa forma part del Món Sant Benet a l’antic monestir de Sant Benet de Bages (molt a prop del poble de Navarcles), un indret que va enamorar la família fins a tal punt de comprar-lo l’any 1907 i encarregar-ne la rehabilitació i reforma a l’arquitecte modernista Josep Puig i Cadafalch. La visita permet endinsar-se en un dia de la vida dels Casas i copsar els elements decoratius i les col·leccions de tot tipus mentre el relat de l’itinerari va conduint-nos per les diferents cambres de l’immoble amb el mobiliari de l’epoca. La visita també ens permet descobrir els elements decoratius ficticis que demostren l’atracció pel medieval de l’època i l’afany pel col·leccionisme.
Davant la desaortització de Mendizábal del 1836 el monestir de Sant Benet de Bages va quedar abandonat. Com que en aquell indret hi havia una fàbrica textil i els Casas hi tenien recursos, molts estius venien a estiuejar a la torre de l’amo. L’amor per l’indret i l’afany pel món medieval com a recuperació de la memòria de la història de la nació catalana dugué a la família Casas a comprar el monestir per fer-hi la seva casa d’estiueig. L’itinerari per l’immoble ens fa conèixer l’interès pels elements arquitectònics propis de l’Edat Mitjana com els arcs del sostre o les llars de foc que són totalment decoratius i no funcionals. La col·lecció de ceràmica, de vidre o de forja ens recorda altres col·leccions d’artistes de l’epoca com Santiago Rusiñol amb el Cau Ferrat dels Museus de Sitges.El recorregut, evidentment, també ens mostra l’obra de Ramon Casas, un artista que va tenir la sort de ser reconegut en la seva època.
Diferents projeccions audiovisuals amb joc de llums a les sales ens mostren els personatges de l’època i ens ambienten les diferents cambres de la casa. És evident que el que fou un monestir la família de Ramon Casas el va convertir en un palau modernista. Diferents quadres originals ens mostren la pintura de Casas, a l’igual que diferents projeccions mostren les obres més representatives del pintor. L’indret també juga amb les olors de les sales (la olor a espígol o la olor a cafè, per exemple) que ajuden a ambientar cada espai. És una visita per fer de tafaner i no deixar de perdre’s cap detall en les calaixeres, les llars de foc, els ferros forjats, els ventalls, els jocs de taulesi cadires, els capçals dels llits, rellotges de paret, quadres, les imitacions de les rajoles originals del terra, la ceràmica, etc.
L’interior de la casa ens permet copsar el que passava a l’època: l’enamorament per tot allò que fos medieval i antic però, alhora el seguiment de les tendències d’avantguardes amb una mirada fixa cap al centre de peregrinatge i producció artística del moment, el Montmartre de París. Podem trobar doncs, llars de foc amb forja medieval combinant amb ceràmica i mobiliari de l’època o una cambra amb un cartell de París com a centre de moda. La vida i els costums entre generacions dins d’una mateixa família és completament heterodox. L’immoble va ser comprat l’any 2000 per Caixa Manresa i el 2007 el va obrir al públic amb l’actual Món Sant Benet que ofereix diferents visites culturals per conèixer l’origen i la vida del monestir i/o la vida de la família Casas. Molt recomenable!