La ruta de Ramon Casas a Torredembarra

La ruta Ramon Casas a Torredembarra és un recorregut de la petjada de la família a la vila penedesenca fent un itinerari pels Horts dels Casas, el Castell dels Icart, la casa pairal dels Casas i l’edifici del Patronat Antoni Roig. La ruta forma part del projecte Ramon Casas al Penedès que inclou la participació dels museus del Vil·la Pau Casals de Sant Salvador, del Museu Deu del Vendrell, del Museu del Cau Ferrat i del Museu de Maricel de Sitges, del Museu de les Cultures del Vi de Catalunya – Vinseum de Vilafranca i del Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. El trític d’aquest projecte es pot trobar en els diferents equipaments museístics, culturals i turístics d’aquests municipis. Ramon Casas és doncs, una bona excusa per conèixer el Penedès i més concretament els museus d’art i el municipi de Torredembarra. A què espereu?

Torredembarra és una de les viles d’indians que tenim repartides per Catalunya. Podríem dir que la vila es dividia entre les famílies més benestants que es dedicaven al comerç i vivien dins del poble i les famílies més pobres que es dedicaven a la pesca i vivien a fora de la vila. Va ser a finals del segle XVIII quan els Casas van a Amèrica per primera vegada i tornen amb alguns diners que els hi permeten poder anar a viure al carrer nou de Torredembarra que era on els indians s’hi estaven instal·lant. Tot i que van anar a viure a Barcelona, el lligam amb La Torre (Torredembarra) seguirant tenint-lo fins a inicis del segle XX. Primerament, la riquesa de la família la van destinar a comprar terres i, posteriorment, a la indústria, quelcom que els enriquí i -entre altres-, van comprar la fàbrica on actualment hi ha el Món Sant Benet.

La història de la família Casas son un clar exemple del món indià amb origen mariner que va enriquir el país. La història de la família Casas és la història del Modernisme i, alhora, de la burgesia catalana del segle XIX. La família Casas anava a estiuejar a Torredembarra i d’aquí que Ramon Casas pintés diferents indrets de la vila com la silueta del castell i l’església. És a Torredembarra, per exemple, on es pinta el quadre de Pere Romeu i Ramon Casas anant en tàndem, la icona del Modernisme Català que actualment està allotjada al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). En aquesta vila també va fer diverses probatures de pintures de mariners i banyistes.

L’itinerari Ramon Casas a Torredembarra, a banda del tríptic explicatiu, ve acompanyada d’una exposició amb vuit desplegables que estarà a la biblioteca i als baixos de l’Ajuntament. En ells es mostra l’inici de la família passant de ser mariners a ser indians, s’explica la casa pairal de la família, les terres, l’aprenentatge de Ramon Casas com a pintor, l’obra emblemàtica del Tàndem feta a Torredembarra, la relació de Casas amb Romeu, el patronat d’Antoni Roig com a primera escola pública gratuïta i la relació de Roig amb la família Casas. L’exposició doncs, pot ser l’inici per entendre la relació innegable de Casas amb Torredembarra i l’inici de l’itinerari Ramon Casas a Torredembarra.

 

Jordi Medina Alsina

Save

2 Comments

Leave A Reply

Navigate