Fa més de dos anys que l’Institut d’Estudis Penedesencs va suggerir a la Comissió de la Memòria Històrica que la propera publicació de la col·lecció Retrats de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú es dediqués a Joan Ventosa i Roig. L’objectiu bàsic d’aquesta col·lecció local és distingir ciutadans i ciutadanes del municipi que hagin tingut una marcada rellevància o algun protagonisme especial en l’àmbit de la creació, la història, la vida social en general… i que per aquesta raó hagin contribuït a augmentar el prestigi de la ciutat. És doncs, al voltant de la commemoració dels 85 anys de la Proclamació de la República Catalana, un bon moment per replantejar-nos la recuperació d’aquestes publicacions que durant quatre anys han estat interrompudes i fer-ho amb Joan Ventosa i Roig, qui va proclamar la República Catalana des del balcó de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
Joan Ventosa i Roig fou fill de Vilanova i la Geltrú; s’implicà en la tasca periodística col·laborant amb setmanaris com La Democracia, La Humanitat, L’Opinió, La Publicitat o La Reneixença; fou un gran impulsor del cooperativisme, entenent-lo com una via de socialitzadora i com una forma de desenvolupament de la classe treballadora; fou regidor de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú des d’on exercí una important tasca de millores urbanístiques i d’higiene i salubritat públiques; fou vicepresident de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer; fou alcalde de la ciutat i qui va proclamar la República Catalana des del balcó consistorial l’abril del 1931; i, entre altres, fou conseller d’Economia i Agricultura, des d’on feu una gran tasca en la repoblació de boscos i posà en marxa la primera avioneta contra incendis forestals. (Veure biografia més extensa)
Com a representants de la ciutadania hem de ser conscients que la cultura no és rendible econòmicament però, que la cultura és una eina de transformació social i la garantia de progrés com a poble. La recuperació de la memòria històrica és una de les vessants més importants en la constribució cultural i, alhora, en la conscienciació del nostre passat per bastir la construcció d’un futur millor com a col·lectiu. És per això que els ajuntaments han de tenir un paper actiu en el foment de la cultura i en la creació de coneixement. La col·lecció Retrats és una bona eina per posar en pràctica aquesta voluntat i enfortir així la coneixença de la història local i els personatges més destacats de la ciutat que l’han esculpit tal i com avui dia la coneixem nosaltres.
Alhora, en l’era digital cal apostar per publicacions en formats digitals actuals, com ara els llibres electrònics. La manca de pressupost econòmic no pot ser l’excusa per haver paral·litzat aquestes publicacions quan podem dur-les a terme evitant el format paper. La tendència d’aquestes publicacions biogràfiques locals ha d’encaminar-se cap al llibre digital que és més accessible des d’arreu, més econòmic, més universal i més sostenible. És cert que tots els exemplars de la col·lecció Retrats estan penjats a la xarxa en format pdf però, cal pensar en altres formats que s’adaptin als diferents dispositius electrònics, que incorporin enllaços per ampliar informació i documentació al respecte, que permetin descarregar imatges amb alta resolució o que permetin la interacció. La cultura i la creació de coneixement també és això: l’accessibilitat digital.
Tenim doncs, l’oportunitat de reemprendre les publicacions de la sèrie Retrats i de reeemprendre-les amb la biografia de Joan Ventosa i Roig en reconeixement a la seva tasca i vàlua personal i professional. Que la República que estem a punt de veure renéixer sigui alçada partint de l’exemple de diversos personatges, com Joan Ventosa i Roig, com a fonaments i que aquests ens ajudin a enfortir-la i garantir-la pel bé comú de la nostra gent.