La presència del Museo del Prado a la ciutat de Vilanova i la Geltrú

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú ha inaugurat l’exposició “La presència del Prado. Episodis d’una història” on posa al descobert la quarantena d’obres barroques del Dipòsit Prado que custodia i inicia així una línia d’exposicions en l’àmbit nacional i amb col·laboració amb la universitat i la resta de museus nacionals. L’exposició mostra obres que van des del segle XVI fins al XVIII amb pintures d’El Greco, Ribera, Murillo i Goya, entre altres artistes. Alhora, l’exposició s’endinsa dins del bicentenari del Museo Nacional del Prado de Madrid i comptarà amb tot un seguit d’actes que culminaran amb la presentació d’una publicació.

Com bé deveu saber, Víctor Balaguer defensava que el progrés de la societat no només havia de ser des del punt de vista econòmic i industrial sinó també des del punt de vista cultural. La Biblioteca Museu Víctor Balaguer perseguia precisament això, ser un temple del saber amb uns biblioteca i un museu que permetés la recerca i la documentació però, alhora, la reflexió i la contemplació. El fons originari de la biblioteca fou, en gran part, la seva pròpia biblioteca multidisciplinar i el fons del museu, en la major part, fruit de donacions diverses.

Víctor Balaguer passava la major part del seu temps a Madrid i era coneixedor que el Museo del Prado, arran de l’absorció el 1872 del Museo de la Trinidad -que custodiava les obres de la desamortització de Mendizábal- tenia seriosos problemes per allotzar, emmagatzemar i exposar tot el seu fons. Per tant, Víctor Balaguer va aprofitar l’oportunitat per tutelar un dels primers dipòsits del Museo del Prado en altres institucions- el que a Madrid anomenen El Prado disperso– i per això avui podem gaudir a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer d’obres barroques d’alt nivell pictòric.

Amb aquesta exposició es pretén donar a conèixer els diferents episodis de la història de la institució lligats amb el fons del dipòsit Prado i tots els canvis que el museu de Vilanova i la Geltrú ha anat duent a terme. L’exposició és altament recomanada pel gaudi i contemplació d’obres d’alt nivell artístic. No us la perdeu!

 

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate