La independència agafa força des dels municipis i des de l’esquerra

Ahir va ser un dia llarg i no vaig poder escriure. Les eleccions municipals han demostrat que el procés d’emancipació nacional no té aturador i s’ha vist enfortit des dels municipis i des de la transversalitat política. A Catalunya hi ha més regidors sobiranistes que en tota la història i ERC ha doblat el nombre de regidors que tenia als ajuntaments passant a ser la segona força política de tot Catalunya en nombre de regidors. La majoria independentista és una realitat que ens dóna força per encarar el 27 de setembre i constituir un nou Parlament que és el que ha de redactar la Constitució de la República Catalana i crear les estructures d’estat.

Avui estem molt més a prop de la independència, la igualtat, i la justícia social. El resultat també ens indica que el factor social no es pot menystenir i que ha d’anar de la mà amb el procés d’alliberament nacional. Per fer polítiques social i donar resposta a totes les necessitats i urgències del moment necessitem estructures d’estat i només les podem aconseguir a través de la independència. El moment ens demana més inversió social i així ha quedat ben reflectit en l’augment de la representació de l’esquerra amb ERC, la CUP o Podem. La recuperació del benestar social a través dels serveis públics i la garantia d’una qualitat de vida en igualtat d’oportunitats entre tots els ciutadans i ciutadanes és bàsic a dia d’avui.

La crisi econòmica ha propiciat també una crisi política i una desafectació amb els polítics perquè no han sabut respondre a les urgències socials. La política ha quedat molt allunyada de la realitat del dia a dia de la gent. Mentre molta gent patia desnonaments, veia com se li acabava el subsidi d’atur, li tallaven el subministrament elèctric, tenia problemes per comprar aliments i productes bàsics per a la família… ens trobàvem amb una pila de casos de corrupció de gent que després quedaven lliures o amb un llistat de subvencions i licitacions de grans infraestructures que després no servien per a res. Ahir, la gent també va demanar un canvi en la manera de fer política, passar pas a la vella política dels partits tradicionals i donar pas a polítiques que impulsin la participació i la cogovernança amb la ciutadania -altrament dit, la nova política-.

Des del meu punt de vista, aquests tres aspectes són bàsics per entendre els resultats de les eleccions municipals d’ahir: una clara aposta per l’emancipació nacional, una reivindicació de l’increment de les partides en inversió social i una petició d’una nova manera de fer política. A Vilanova i la Geltrú, les forces sobiranistes sumen 15 regidors -sent-ne 13 la majoria- i quan abans només n’eren 12. Les forces d’esquerra formades per PSC, CUP, ERC i Som Vng sumen 16 regidors i, finalment, la reivindicació d’una nova manera de fer política es reflecteix en el fet que CiU i PSC com a partits tradicionals perden tres regidors cadascun, ERC és la força que ha quatriplicat el nombre de vots, la CUP augmenta també el nombre de vots i entra al ple municipal la formació de Som Vng.

La composició del ple municipal ha canviat i molt perquè les demandes de la ciutadania ja no són les mateixes. Hem de passar pàgina a la vella política que s’ha anat fent sempre. La gent ens demana grans consensos perquè hi ha una pluralitat política evident i ara ens cal estar a l’alçada i assumir les responsabilitats que la ciutadania ens ha encomanat. Avui, les necessitats són tres: compromís d’emancipació nacional, inversió social i canvi en la manera de fer política. No s’entendria que es governés la ciutat sense haver analitzat i entès el que la gent ha votat. Hi ha molt camí a recórrer i tot aquest procés culminarà el 27 de setembre amb la constitució d’un nou Parlament que formalitzi la República Catalana.

Per part meva, deixeu-me agrair a les 3.655 persones que han fet confiança a Esquerra Republicana de Catalunya – Acord Municipal a la ciutat de Vilanova i la Geltrú i que han permès que fos el partit que ha pujat amb més força. Des d’ERC assumim aquestes tres reivindicacions i aquest ha estat el nostre discurs al llarg de la campanya electoral. Moltes i moltes gràcies per la vostra confiança. Em sento molt cofoi de poder servir el país i la ciutat de Vilanova i la Geltrú. Com a futur representant, resto a la vostra disposició.

Leave A Reply

Navigate