La Festa de la fil·loxera com a Festa Popular d’Interès Cultural

Aquest estiu coneixíem que la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia, popularment coneguda com les Fires de Sant Sadurní, havia estat declarada Festa Popular d’Interès Cultural pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La Festa relata com a finals de segle XIX la vila va patir la plaga de fil·loxera que va arrasar totes les vinyes i va empobrir d’un dia per l’altre la vila. Els diferents personatges de la història són els elements patrimonials de la festa que relaten com els seus vilatans se’n van poder sortir i a dia d’avui, han convertit Sant Sadurní en una vila envoltada de vinyes i en la capital del cava al nostre país.

La Festa es caracteritza per la mobilització de la gent de la vila i la seva vestimenta groga amb el foc i la música com a protagonistes. S’inicia el dia 7 de setembre amb l’escampada de les fil·loxeretes al municipi, recordant l’arribada d’aquell insecte desconegut que va afectar a les vinyes. I continua l’endemà amb la Festa de la Fil·loxera pròpiament dita, on els pagesos, els ceps, les fil·loxeretes, la fil·loxera grossa i els savis dansen al ritme de les melodies que també són entonades per la gent de la vila. El ritme dels tabals anuncien l’arribada de l’insecte que ha d’arrassar les vinyes però, els savis posen solució al problema, els nous ceps tornen a produir i Sant Sadurní d’Anoia pot tornar a gaudir de la festa i a ruixar amb cava aquell que ho desitgi. El cava, com a element d’identitat del municipi, és en aquesta festa símbol de prosperitat econòmica, del final de la crisi provocada per la fil·loxera i d’alegria per poder tornar a ser la vila que era.

Les fires o la Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia doncs, és una festa popular que trenca amb el seguici tradicional de les festes populars i escenifica un moment històric concret de la vila. És l’esclat de festa que reviu l’angoixa i el patiment del municipi davant la plaga de fil·loxera per acabar fent front al problema i sortir-se’n victoriosament. Si encara no heu viscut mai aquesta festa, us animo a fer-ho i a anar-hi de groc.

Bones fires a tots i a totes!

 

Jordi Medina Alsina

Imatge: Turisme de Sant Sadurní d’Anoia.

Save

Save

Save

Save

Save

Leave A Reply

Navigate