Com cada any les efemèrides ens serveixen per posar en vàlua personalitats destacades i dades commemoratives de la nostra història i del nostre entorn social i cultural. Les efemèrides ens serveixen per conèixer d’on venim i reflexionar cap a on anem. Enguany, aquest 2018 celebrem els 150 anys del naixement de Pompeu Fabra, qui va normativitzar la llengua catalana. La seva tasca ens va servir per donar un caràcter acadèmic i científic a la llengua -que fins aleshores no havia tingut-, i va permetre normativitzar la fonètica, l’ortografia i la gramàtica. El seu treball intel·lectual va permetre l’estudi i la comprensió de la llengua catalana i, encara avui dia, n’és el fonament de qualsevol canvi i actualització. La celebració d’aquesta efemèride ens ha de permetre reflexionar sobre el paper de la llengua catalana en la nostra societat actual i el futur que ha de tenir aquesta en ple segle XXI.
Al llarg de l’any s’organitzaran diverses activitats arreu del país al voltant de la figura d’aquest personatge que va modernitzar la llengua catalana i la va posar als nivells i estendards de les altres llengües europees. L’encarregat de coordinar aquest Any Pompeu Fabra és Jordi Ginebra i Serrabou (Barcelona, 1961), catedràtic de filologia catalana de la Universitat Rovira i Virgili. Les diferents activitats que es realitzin seran coordinades per la Direcció General de Política Lingüística i la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, del qual Pompeu Fabra en va ser president i va assumir la tasca de codificació de la llengua catalana.
Ja podem descobrir la ruta Pompeu Fabra per Barcelona, Prada de Conflent o Blibao, el mapa Pompeu Fabra, el calendari commemoratiu, diferents publicacions i un llarg volum d’activitats al voltant d’aquesta efemèride que encara s’han d’anar organitzant arreu del país. En un moment on la llengua catalana i el sistema educatiu de la immersió lingüística està en qüestionament pel moment històric i polític que vivim és una bona ocasió per conèixer l’obra i la petjada de Fabra i adonar-nos que, com va dir ell mateix, “cal no abandonar mai ni la tasca ni l’esperança” perquè encara a dia d’avui hi ha molt per fer, molt per defensar i molt per créixer. Bon Any Pompeu Fabra!
Jordi Medina Alsina
Imatge: Retrat de Pompeu Fabra dut a terme per Ramon Casas que està exposat al Museu Nacional d’Art de Catalunya.