Categories
Catalunya Cultura Exposicions Museus Penedès VNG

Joaquim Molas i el món de les avantguardes catalanes

Després d’un any de la mort de Joaquim Molas i Batllori i que aquest hagués deixat en llegat la seva biblioteca i arxiu personal a la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, aquesta institució ha volgut fer un homenatge al mestre Joaquim Molas amb l’exposició “Atles Molas. Ordre i disjuncions en les avantguardes”. Una exposició que mostra el món de les avantguardes catalanes i l’originalitat del treball de Joaquim Molas en l’elaboració d’una relectura d’obres que abarquen des de Joan Salvat-Papasseit fins a Josep Vicenç Foix o Joan Brossa. Una mirada a la literatura del segle XX basant-se en una anàlisi de l’aportació del mestre, crític i historiador de literatura catalana, reivindicant així l’obra de Joaquim Molas. I és que l’estudi de les avantguardes catalanes passa inevitablement pel mestre Molas i les seves aportacions en el món acadèmic, en la descoberta, l’anàlisi i la relectura de les obres literàries del segle XX.

Joaquim Molas i Batllori (1930-2015) fou un gran estudiós de la literatura catalana, escriptor, historiador i catedràtic a la Univiersitat Autònoma de Barcelona. Es va llicenciar en Filologia Romànica i va fer una estada a la Universitat de Liverpool on va començar a reinterpretar les èpoques i les obres de la literatura catalana posant-les en el seu context. Segons Molas “Per a mi la història literària és la reconstrucció d’un moment determinat, és a dir, la descoberta i identificació de totes les forces, les marginals incloses, que la conformen“. Llegint i rellegint va ordenar la literatura catalana com un procés històric encadenat que ens ajuda a entendre-la com un complex artístic connex. Tal i com ell mateix afirmava, escrivia per entendre i fer entendre. I així, la seva principal aportació és en l’estudi de la literatura del segle XX i, especialment, en les avantguardes, interpretant-les i fent-les comprensibles i accessibles a la resta.

El treball de Molas se’l pot caracteritzar pel seu dot de síntesi, el seu rigor i el seu eclecticisme. La seva feina l’apassionava, de la lectura de les obres n’extreia dades textuals que juntament amb el context construïen tot un seguit de connexions fins arribar a edificar una gran teranyina conceptual. En el foncs, l’obra de Molas és també com una teranyina composta per un complex englomerat d’articles, llibres publicats, estudis acadèmics, apunts universitaris, pròlegs i antologies. Una teranyina on cada fil partia d’una pregunta que el mateix Molas es feia davant de cada lectura. L’exposició doncs, mostra l’Atles Molas amb totes les seves estructures d’ordre i disjuncions de les avantguardes. Els comissaris Enric Bou i Jordi Cerdà Subirachs doncs, ens conviden a descobrir l’obra del mestre Molas.

L’exposició acaba amb una de les frases del mestre, “M’agradaria de veure, d’aquí a cent anys, la idea que tindrà la gent de la “meva” literatura, o sigui, de la que visc i no acabo de conèixer del tot“. El fer-se preguntes constantment és la base de les connexions i estructuracions de la història de la literatura per a Molas i és, alhora, l’essència per entendre un gran mestre. Que el fer-nos preguntes doncs, no s’aturi per continuar creant coneixement i fer-lo més entenedor a la resta. L’exposició es podrà veure fins el dia 15 de gener de 2017.

 

Jordi Medina Alsina

Save

Save

Save

Save

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *