Joaquim Budesca rebrà la medalla de la ciutat de Vilanova i la Geltrú

Reconèixer la tasca i la trajectòria professional de conciutadans d’un mateix municipi és un dels temes que també formen part de la política municipal. Entenent que la ciutat la construïm entre tots, personatges destacats com, en aquest cas Joaquim Budesca Català, ens ajuden a bastir i enfortir aquella ciutat amb majúscules que volem arribar a ésser i que treballem per fer-la possible. Persones que han treballat per fer de Vilanova i la Geltrú la ciutat que és a dia d’avui, persones que van ajudar en la prosperitat i efervescència de la ciutat -especialment a finals del segle XIX i principis del XX-, i persones que ajuden a dia d’avui en la projecció de la ciutat són persones que mereixen ser dignes d’un reconeixement de ciutat. És així com aquest ple de mes de maig s’ha aprovat la concessió de la Medalla de Ciutat a l’artista vilanoví Joaquim Budesca, qui a través de les seves exposicions porta Vilanova i la Geltrú arreu del món.

Joaquim Budesca i Català és un pintor autodidacte, nascut el 1930 a Vilanova i la Geltrú. La seva atracció pel dibuix ve des de la seva infantesa i la seva afició a visitar museus, era per a ell la lliçó d’aprenentatge artístic per acabar definint el seu estil i el seu traç personal. Un dels trets curiosos de la seva biografia és l’anècdota de quan va anar a fer el servei militar obligatori, allà li van preguntar a què es dedicava, ell va respondre que era dibuixant i llavors el van posar a cartografia. Acabada la mili va ser quan es va decidir dedicar-se professionalment al dibuix, es va formar i va començar a treballar en diferents projectes com a il·lustrador. El 1969 va fer la seva primera exposició col·lectiva a Vilanova i l’any següent ja en va fer una a d’individual. A partir d’aquesta època va començar a experimentar amb la tècnica de la pintura a l’oli i, continuant amb la seva tendència autodidacta, va començar a experimentar també amb noves tècniques pictòriques i d’altres vessants artístiques.

Entre la seva obra, a banda de les pintures, gravats i il·lustracions, en destaquen el 1981 la il·lustració de la publicació “Cent indrets de Vilanova i la Geltrú”, el 1986 la restauració de les pintures al fresc de la cúpula de la Masia d’en Cabanyes, i el 1995 el disseny dels vestits del Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú. Budesca fou qui va inaugurar la primera exposició al Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú i, en aquest centre, el juliol d’enguany s’inaugurarà una exposició que farà un recorregut per la trajectòria d’aquest artista. L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ja va dedicar un exemplar de la col·lecció Retrats de biografies de personatges il·lustres de la vila. (Descarregar exemplar). L’acte de concessió de la Medalla de la ciutat està previst que sigui el dia 14 de juny.

2 Comments

Leave A Reply

Navigate