Joaquim Budesca, mirant enrere. 60 anys de pintura

El Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú acull una exposició antològica d’aquest il·lustre artista vilanoví que el passat mes de juny va rebre la Medalla de la Ciutat. La mostra, comissariada per la Dra. Isabel Coll de la Universitat de Barcelona, divideix l’obra de l’artista en quatre etapes que van des dels anys 80 fins a l’actualitat tot exposant l’evolució i la perfecció artística i personal de Joaquim Budesca. L’artista es caracteritza per filtrar la realitat a través dels sentiments i al llarg d’aquesta antològica es pot marcar un paral·lelisme entre la seva producció artística i la seva vida personal. Budesca pinta el que veu però, també el que sent. Una exposició excel·lent per descobrir un dels artistes més preuats del nostre país.

L’evolució artística de Joaquim Budesca passa per diferents etapes que evidencien tendències diferents, experimentació amb noves textures i formats i plasmació de noves tècniques i temàtiques.  En la primera etapa, de 1980 a 1988, és l’etapa de la unió entre la realitat immediata i la realitat íntima on l’artista elabora composicions de caràcter simbòlic, hi ha una harmonia cromàtica i les mateixes formes de la natura esdevenen símbols de vitalitat constants. Els paisatges de la natura esdevenen visions íntimes d’una realitat perfectament identificable que et transporta a la manera en què Budesca percep el món.

La segona etapa, de 1989 a 1999, són els anys d’una experimentació artística amb una creació exultant i inesgotable. En aquest període, Budesca dedica a la pintura tots els minuts de la seva existència. Mostra curiositat per captar noves formes i idees que la natura revela. És en aquesta etapa on comencen a trobar-se obres allunyades de qualsevol indici de realitat. Conviuen doncs, obres que mostren una natura abstracte mitjançant un efectisme estètic i obres amb formes linials i de fort contrast cromàtic que reflecteixen un univers totalment diferent.

La tercera etapa, del 2000 al 2008, és la de les creacions fantàstiques, trepidants i allunyades de qualsevol realitat. Va més enllà d’allò tangible per arribar a quelcom espiritual, que no és més que el seu propi estat anímic. Finalment, en l’última etapa, del 2009 al 2013, l’artista continua a la recerca d’un variat afectisme cromàtic basat en línies sinuoses que Budesca aplica en nous i dinàmics ritmes. En aquest últim període hi ha una major claretat compositiva i un més pronunciat ús del color negre.

Entendre l’obra de Budesca doncs, és entendre el mateix Budesca en cada moment de producció artística perquè en ella s’hi reflecteix sentiment i afectivitat. Les natures i els paisatges es mostren a través de la seva mirada sentimental que dóna al visitant una finestra d’una realitat i els univers imaginaris i abstractes amb línies i formes circulars cromàtiques que reflecteixen un estat d’ànim i unes sensacions precises pròpies d’un moment determinat. Endinseu-vos doncs en l’univers de Joaquim Budesca i descobriu la seva obra en aquesta excel·lent antològica que podreu veure fins al 30 d’octubre al Centre d’Art Contemporani La Sala de Vilanova i la Geltrú.

Leave A Reply

Navigate