Joan Llaverias i Ladró, un artista enamorat del mar

Aquest diumenge 25 de setembre acaba l’exposició temporal “Llaverias i el mar” al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. L’exposició s’emmarca dins dels actes commemoratius dels 150è aniversari del naixement de l’artista, tancant així una exposició itinerant entre el Museu del Mar de Lloret, el Museu Marítim de Barcelona i el Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú. Joan Llaveria i Ladró va néixer a Vilanova i la Geltrú el 1865 i fou au artista català polifacètic que va dominar a la perfecció diverses tècniques de pintura i dibuix. Destaca per la seva obra en paisatges on el mar és protagonista, especialment en els reflexos de la llum i la conseqüent explusió de colors que queda ben palesa en les seves pintures.

L’exposició et transporta en un ambient marí per les seves parets blau fosc i els elements blancs que hi combinen alegrement. Mostra la seva obra diferenciant-ne l’àmbit de pintor i l’àmbit de dibuixant. Diverses vitrines mostren documentació, cartes, catàlegs d’exposicions, postals, articles, llibres i, entre altres, la caixa de pintures de l’artista. I és que Joan Llaverias i Ladró fou un artista polifacètic, va treballar la pintura a l’oli en diversos suports, el dibuix en temàtiques diverses, la il·lustració en setmanaris, revistes i llibres, l’aquarel·la i el cartellisme. El 1902 fou també membre fundador de la revista satírica Cu-cut! L’artista destaca pel seu paisatgisme naturalista i no pas imaginaris o romàntics. Pinta el que veu, paisatges simples i tranquils plens de color on, majoritàriament, el mar hi té un paper destacat.

Les seves obres són perfectament identificables amb indrets geogràfics concrets. Llaverias va pintar el mar de Vilanova, el de Barcelona i el de Lloret amb les seves coloracions tant característiques tant en l’oli com en l’aquarel·la. Entre altres, la imatge superior és de la Cala d’en Trons de Lloret del 1933. Com el propi artista ja digué: “Platges i roquissers de Lloret! (…) vostra bellesa és més dolça, lluminosa, alegre; enlloc es combinen tan bé les corbes repetides de les platges, entre els penyals vestits de vegetació fins arran d’aigua, de fons menys pregon, que els fa incomparablement rics de transparències”. Doncs ja ho sabeu, si voleu descobrir la passió d’aquest artista, teniu fins aquest diumenge per veure l’exposició “Llaverias i el mar”.

 

Jordi Medina Alsina

Save

Save

Leave A Reply

Navigate