Iniciem el centenari Roig Toqués a Vilanova i la Geltrú

Amb l’entrega de Premis Roig Toqués la ciutat de Vilanova i la Geltrú ha donat el tret d’inici al seguit d’actes que commemoren el centenari del naixement de Francesc Roig Toqués. El 19 de març d’enguany el senyor Roig Toqués hagués fet 100 anys i per això, com a ciutat de Vilanova i la Geltrú, hem preparat tot un seguit d’actes per commemorar aquesta efemèride i per donar a conèixer aquest gran humanista vilanoví i el seu llegat de curiositats marineres que es pot veure a l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú. Amb aquests diferents esdeveniments volem reivindicar el passat mariner de la ciutat i seguir transmetent la passió pel mar a les generacions que ens succeeixen.

L’acte d’entrega dels reconeixements Roig Toqués s’acostumaven a dur a terme el juny però, l’any passat amb les circumstàncies de la pandèmia va ser del tot impossible. Parlant-ho amb la família, enlloc de post-posar-ho a la tardor vam creure més oportú traslladar-ho al març d’aquest any perquè l’acte fos l’inici de tot un seguit d’esdeveniments al voltant de la celebració del centenari del naixement Roig Toqués. I així va ser. Enguany, els premis van atorgar-se per una banda, al reconegut biòleg i socioecòleg Ramon Folch i Guillèn i, per l’altra, a l’entitat centenària del Club Nàutic Vilanova, juntament amb el reconeixement de dos projectes educatius de l’Escola Llebetx i de l’Institut Baix a Mar.

Estratègicament creiem que cada any la setmana del 19 de març ha d’esdevenir la setmana Roig Toqués amb tot un seguit d’actes que girin al voltant de les curiositats marineres i apropar la ciutat al mar. Històricament  Vilanova i la Geltrú ha crescut d’esquenes al mar i hem d’anar revertint aquesta situació. Vilanova i la Geltrú no es pot concebre sense el mar. És per això que, entre altres, hem aconseguit el segell turístic de viles marineres i se’ns projecta arreu com a tal. Som vila marinera per la nostra tradició pesquera, per ser un dels ports més importants del país, per la nostra cultura gastronòmica, el llegat indià i col·leccions patrimonials com la de Roig Toqués. Que la Setmana Roig Toqués doncs, ens faci apassionar any rere any de la nostra mar.

Francesc Roig Toqués era un enamorat del mar. El devia haver fotografiat milers de cops. De ben segur que avui seria un gran instagramer amb grans fotografies del mar i de tots aquells objectes que giren al voltant seu. Mar, objectes, fotografies, postals, curiositats, cinema… són moltes les paraules que definirien al sr. Roig Toqués. Jo el definiria com un col·leccionista apassionat del mar i relator d’històries on el mar, les imatges i els objectes sempre hi tenien cabuda. Era un gran relator d’històries, un apassionat de les curiositats a qui no li calien llibres ni enciclopèdies. D’un sol objecte te’n podria explicar mil històries! No només de perquè servia o d’on el va aconseguir sinó de què havia viscut aquell objecte. I el més important, aconseguia traslladar-te al seu món de curiositats marineres, d’on desitjaves no sortir-ne mai.

El 19 de març hagués fet els seus 100 anys. A molts dels que ens va captivar -ja de grans o de ben petits-, n’estic convençut que ens hagués agradat poder-los celebrar amb ell i fer-li bufar les espelmes amb un gran pastís. Segur que hagués estat un gran aniversari de ciutat ple de curiositats marineres amb un fort protagonisme de la Carpa Juanita… Malauradament però, això no és possible i avui ens toca recordar-lo amb un gran somriure i posar en valor la seva trajectòria i el seu llegat que ha deixat per a ciutat. Crec que estaria ben orgullós de poder tenir el seu llegat a l’Espai Far i que si pogués seria el primer que continuaria fent visites explicant els diferents objectes de la col·lecció. Que el Museu de Curiositats Marineres de l’Espai Far doncs, ens continuï impregnant del seu record i ens faci vives les seves històries dels diferents objectes.

Aquest any del centenari doncs, us animo a visitar l’Espai Far per recordar el Sr. Roig Toqués veient-lo donar menjar i beure a la carpa Juanita i copsant el seu museu amb tot el seguit d’objectes plens d’històries, historietes i curiositats. Amb la celebració d’aquesta efemèride doncs, volem apropar el personatge a la ciutadania i la ciutat al mar perquè volem seguir fent viu l’esperit de Roig Toqués i volem seguir transmetent la passió pel mar entre la ciutadania i, especialment, vers les generacions que ens succeeixen. Si el mar ens defineix com a ciutat, en Roig Toqués esdevé el nostre far que ens indica on és el mar i ens obre la porta a tot un món de curiositats marineres. Sentim-nos-hi cridats!

Jordi Medina Alsina

Leave A Reply

Navigate