Molts són els que abans que s’acabi l’any ja estan pendents de les efemèrides de l’any que s’atansa. Enguany, a Catalunya celebrarem l’Any Ramon Casas i Carbó pels 150 anys del naixement de l’artista que ha fet a principis de gener. Casas és un dels pintors més emblemàtics de l’impressionisme i, alhora, un dels impulsors del moviment artístic del Modernisme català. La seva obra és ben coneguda i reflecteix l’impuls de renovació de la pintura catalana de finals del segle XIX. Destaca en pintura però també en dibuix i en cartells. Trobem Casas en la major part dels museus d’art catalans i, entre altres obres, com una de les més conegudes en destaca “Ramon Casas i Pere Romeu en un tàndem” allotjada al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC).
La celebració d’efemèrides com aquesta és un bon moment per donar a conèixer el personatge i per difondre la seva obra. Des dels municipis també és una oportunitat per organitzar actes i oferir així cultura a la ciutadania, donar a conèixer el municipi i el patrimoni del que disposa. Per als diferents museus doncs, és una bona oportunitat per fer difusió del fons de les seves col·leccions sumant-se a aquestes celebracions d’àmbit nacional. Trobem obra de Casas entre altres, al Museu Nacional d’Art de Catalunya, al Museu de Montserrat, als Museus de Sitges, al Museu comarcal de la Garrotxa, al Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú o en la Col·lecció pictòrica del Banc de Sabadell. És un bon moment per a tots ells per establir complicitats i afegir-se a l’any Casas.
És evident que la majoria de museus no poden fer exposicions monogràfiques de l’obra de Casas perquè no disposen de prou pressupost però, sobretot, perquè no disposen de prou obra. No es tracta doncs, de fer monogràfics sinó de contextualitzar l’obra de Casas en els diferents fons patrimonials de cada museu. Una exposició pot girar, per exemple, entorn a la relació de Casas amb París i Montmatre o envers la pintura del segle XIX i XX i així poder enllaçar el personatge i l’efemèride amb el propi fons. Ja coneixem que el Museus de Sitges tenen prevista una col·lecció sota el títol “Ramon Casas, la modernitat anhelada” i que l’Obra Social de la Caixa en dissenyarà una sobre la figura de l’artista i la seva musa Júlia Peraire. De ben segur que s’hi afegiran moltes institucions més.
En aquest cas, l’organització de l’Any Casas està impulsada per la Generalitat de Catalunya i compta amb la participació de diferents institucions, com la Fundació la Pedrera, la Fundació La Caixa, la Fundació Rocamora, el Cercle del Liceu, la Galeria Dolors Junyent i el Consorci del Patrimoni de Sitges. La comissària nacional de l’Any Casas és l’escriptora i gestora cultural Vinyet Panyella, actual directora-gerent dels Museus de Sitges. A mesura que vagin passant els dies s’aniran destapant més detalls sobre la celebració d’aquesta efemèride a nivell nacional. Bon any a tots i a totes!