Inaugurada l’exposició “Ramon Casas. La modernitat anhelada”

Amb motiu de la commemoració del 150è aniversari de Ramon Casas, el Museu de Maricel de Sitges acull l’exposició central d’aquesta efemèride nacional. Sota el títol “Ramon Casas, la modernitat anhelada” l’exposició vol situar l’artista, que ha esdevingut un emblema de la pintura catalana contemporània, en el seu context per tal d’entendre millor la seva obra. En l’exposició es mostra una selecció de 178 obres que, amb la presència d’obra d’altres artistes, va destapant tendències i sinèrgies del seu temps i, alhora, l’efervescència de la fotografia evidencia també la influència d’aquesta en l’obra de Casas. L’exposició doncs, és una bona oportunitat per descobrir l’obra i les influències del seu temps d’una de les icones artístiques més emblemàtiques del nostre país.

La mostra ha estat comissariada per Ignasi Domènech, cap de Col·leccions dels Museus de Sitges; i Francesc Quílez, coordinador de Col·leccions del Museu Nacional d’Art de Catalunya. La voluntat dels dos comissaris ha estat la de crear un diàleg entre l’obra de Casas i la d’altres artistes per tal de poder anar copsant les influències, les tendències i les temàtiques de cada moment. Amb aquesta voluntat, no pot passar desaparcebuda la selecció de fotografies d’època per tal d’emmarcar l’obra de l’artista en el seu context sociocultural i històric. Amb aquests diàlegs, l’exposició aconsegueix contextualitzar perfectament l’obra artística de Ramon Casas.

No hi ha dubte que la idea de modernitat és quelcom inherent amb l’obra de Ramon Casas i el propi artista. L’exposició que es va dur a terme al Museu del Modernisme ja mostrava aquest ideal de modernitat copsant la quotidianitat de la societat, realitzant obra pictòrica per enregistrar un moment històric determinat com si de fotografia es tractés, immortalitzant elements de modernitat com la bicicleta o l’automòbil, creant publicitat a través del cartellisme o trencant esquemes i pintant una dona conduint un automòbil -quelcom massa innovador en aquell aleshores-. En aquesta exposició es presenta obra de Ramon Casas en diversos suports -com la pintura, el cartell i el dibuix- i tota ella s’agrupa en cinc àmbits temàtics diferents.

En el primer àmbit, La contrucció d’una identitat artística, es presenta la influència que va tenir en l’obra la seva estada i la formació artística a París. En el segon àmbit, La poètica de la multitud, es mostra l’etapa de la pintura com a crònica social del moment amb l’utilirzació de la tècnica fotogràfica en les seves realitzacions artístiques. En el tercer àmbit, La paradoxa de l’artista modern, es presenta l’obra de Casas com a pintor cosmopolita interessat per la idea de modernitat però, alhora, atret per la temàtica popular. En el quart àmbit, La pulsió bohèmica, es fa referència a l’etapa dels Quatre Gats com a centre de trobada dels artistes de les avantguardes catalanes i que era lloc d’intercanvi per aquells que anhelaven la modernitat. Finalment, per últim, tenim l’àmbit de les Identitats ambivalents, que es centra en els retrats i, concretament, en el retrat de la dona moderna, activa i independent. D’aquest últim àmbit en destaquen també els nus femenís. En definitiva, una exposició d’alt nivell, amb obres de museus internacionals i amb un contingut i un discurs excel.lent i molt acurat.

No us perdeu aquesta exposició que val molt i molt la pena. L’exposició Ramon Casas, la modernitat anhelada restarà a les sales del Museu de Maricel de Sitges fins el 19 de febrer de 2017. Posteriorment, es podrà veure al CaixaForum de Madrid (7 de març – 11 de juny de 2017) i al CaixaForum de Palma de Mallorca (5 de juliol – 22 d’octubre de 2017).

Save

Save

Save

Save

Leave A Reply

Navigate