Històries controvertides en el Dia Internacional dels Museus

Com cada any, el 18 de maig celebrem el Dia Internacional dels Museus (DIM), una iniciativa promoguda pel Consell Internacional dels Museus (ICOM) on hi col·laboren més de 35.000 museus de més de 145 països. Cada any, la celebració giran entorn a un lema concret, engany és el de “Museus i històries controvertides” que pretén reflexionar sobre el paper dels museus en la transmissió de la història i en l’establiment de ponts de diàleg i de reconciliació entre pobles i comunitats davant possibles fets dolorosos que s’hagin produït en el passat. La història forma part de les nostres cultures, tradicions i identitats col·lectives i d’aquí la necessitats dels museus per esdevenir espais de memòria, debat i reflexió en el si d’una societat més igualitària, justa i reconciliadora entre la pluralitat de la nostra societat.

Les diferents col·leccions que allotgen els museus són el reflex de moments històrics determinats i venen emmarcades amb uns contexts que ens ajuden a entendre-les millor. La història està implícita en cadascun dels nostres museus; una història que és reflex de la identitat d’una comunitat, que és memòria d’un determinat poble i que és reflexió per evitar repetir errors del passat. La història -i la memòria històrica- ens ajuda a construir una societat més humana i ens ajuda a progressar com a humanitat. Els museus són una gran eina per aquesta finalitat. Una societat sense museus i sense memòria és una societat sense rumb que va de cap a caiguda. Els museus doncs, fruit de societats demòcrates i plurals, tenen la finalitat de descriure i explicar allò inexplicable, allò indescriptible i aquelles “històries controvertides” que ens han d’ajudar a ser més crítics i més defensors de valors universals com ara la llibertat, el respecte i la fraternitat entre pobles i comunitats.

Al segle XXI entendre els museus com espais tancats que allotgen una col·lecció no té cap mena de sentit. La preservació i conservació de la col·lecció han d’anar acompanyades de la creació de coneixement, del debat i de l’enriquiment col·lectiu com a societat. El discurs museístic, la mostra de la col·lecció i la difusió del coneixement dins dels museus han de permetre aquest desenvolupament inidividual i col·lectiu en el si d’una societat que aspira a ser més justa. En el Dia Internacional dels Museus, descobrim les històries camuflades dels nostres museus i gaudim d’unes jornades de gaudi plenes d’activitats per a tots els públics.

Jordi Medina Alsina

Save

Save

Leave A Reply

Navigate