Llegir més" />
17
jul.
2011

Espai Macià, la importància de les idees

Hom quan visita museus i col·leccions està acostumat a observar i admirar objectes de tot tipus però, cada cop més trobem que els objectes són menys necessaris en la museografia. Els objectes van donant pas al continugt i a les idees a trasmetre.

El recent inaugurat Espai Macià de Les Borges Blanques persegueix aquest propòsit: la importància de les idees per sobre dels objectes. Sent l’exposició un recorregut biogràfic d’en Francesc Macià i Llussà, presenta l’Avi de Catalunya com un conjunt d’idees que perduren al llarg del temps tot i la mort del personatge.

Amb un llenguatge planer i proper va narrant la vida del conegut Francesc Macià a través de vuit àmbits cronològics. La sala expositiva presenta un disseny harmònic amb cofres temàtics que amplien el contingut en format vitrina, textos o interactius.

L’exposició ve acompanyada d’un video que mostra el trajecte d’un tren, símbol del recorregut de la vida del personatge i finalment, l’últim apartat, l’audiovisual basat en les idees. El visitant ja coneix la vida d’en Macià i ara convè aprofundir en els valors i les idees que la vida de l’Avi transmet.

L’espai no és doncs, només el discurs expositiu i la presentació de la vida del personatge sinó també tot aquell pensament del visitant que aquesta provoca. Com diu l’audiovisual “la vida continua després de nosaltres, cal educar en la memòria i en la preservació de la nostra identitat; la memòria d’un temps que va creure que podia existir un horitzó col·lectiu de justícia social i llibertat nacional”. La preservació d’en Macià doncs, està a les nostres mans i depèn de la nostra voluntat. La importància ja no es troba en allò exposat sinó en l’actualitat del contingut que el visitant vulgui donar-li en el seu viure quotidià.

Altres articles interessants

Un audiovisual que explica com es va muntar el Museu del Cau Ferrat
El Vendrell reobre la casa museu del dramaturg Àngel Guimerà
El patrimoni com a discurs per explicar el municipi
El web patrimonivng.cat com a finestra del llegat cultural de Vilanova i la Geltrú

1 Resposta

  1. Hola Jordi! Ja fa unes setmanes que et vaig seguint les teves reflexions (des d’UK, si tinc ben entès), i em semblen molt interessants! Precisament fa uns mesos vaig iniciar-me en el món dels blocs, i després de visitar l’Espai Macià no vaig poder evitar escriure’n algunes idees. I és que precisament l’espai parla de l’esperit de les idees, anant més enllà de qualsevol partidisme polític. L’audiovisual de la segona planta és realment emocionant! Et deixo aquí l’enllaç a l’entrada, i espero que segueixis amb les teves reflexions!

    http://mosaicsdecultura.wordpress.com/2011/09/26/una-altra-manera-dexplicar-la-historia-lespai-macia/

Deixa un comentari