La comunitat museística de Catalunya ha respost a la convocatòria del Departament de Cultura per presentar el nou Pla de Museu de Catalunya que dóna cobertura i dibuixa les directrius a seguir fins l’any 2030. El pla estratègic és el resultat de tot un seguit de taules de treball on diferents professionals han debatut sobre diverses temàtiques al voltant de la realitat i les necessitats dels museus de Catalunya a dia d’avui. El nou pla preveu noves ubicacions de museus nacionals, ve acompanyat d’una previsió pressupostària i preveu crear una esplanada de museus catalans a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona.
“Museus 2030. Pla de Museus de Catalunya” preveu tres grans transformacions en el mapa museístic nacional. La primera és fusionar el Museu d’Història de Catalunya amb el Museu d’Arqueologia de Catalunya i traslladar-los al pavelló Alfons XIII. La segona és convertir l’espai Arts Santa Mònica en un centre d’arquitectura per donar un especial protagonisme a aquesta disciplina. I, per últim, rehabilitar el pavelló Victòria Eugència per ampliar el MNAC amb més sales permanents dedicades a explicar el segle XX, amb sales temporals adequades a les necessitats d’un museu nacional i amb el centre d’estudis al voltant de l’art.
A més, el Pla preveu també actuacions globals destinades a la resta de museus i equipaments patrimonials del país i té una previsió pressupostària de 219,69 milions d’euros en els propers deu anys. És una eina per estructurar el mapa museístic i dotar-lo de seveis i recursos. És també un pla estratègic que reconeix els diferents equipaments patrimonials del país sense necessitat que aquests siguin museus pròpiament i estiguin inscrits en el registre de museus de la Generalitat de Catalunya. Alhora, consolida les xarxes temàtiques i territorials dels museus per mancomunar serveis i millorar la visibilitat dels museus.
Un dels temes que també estan inclosos en el Pla de Museus és el de l’accessibilitat apostant per una accessibilitat universal que permeti una visita el més autònoma possible a tots els visitants dels museus tinguin la diversitat funcional que tinguin. També dóna importància a l’àmbit social afavorint programes destinats a col·lectius amb risc social i a l’àmbit educatiu promovent i innovant els diferents programes educatius dels museus amb un treball col·laboratiu entre el Departament de Cultura i el d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya.
En definitiva, un pla ambiciós però realista que esperem veure desenvolupar en els propers anys. Per saber més sobre el nou Pla de Museus de la Generalitat de Catalunya podeu accedir al següent enllaç. Enhorabona als que l’han fet possible!
Jordi Medina Alsina