En marxa el DIM 2016 sobre “Museus i paisatges culturals”

Com cada any des de l’International Council of Museum (ICOM) s’organitza el Dia Internacional dels Museus (DIM) per tal de donar conèixer el paper dels museus en la nostra societat. Aquest any 2015 ha comptat amb la participació de gairebé 35.000 museus de 145 països diferents d’arreu del món. La jornada, que sempre es celebra pel voltant del 18 de maig -el dia internacional dels museus-, engloba tot un seguit d’actes a nivell internacional que giren al voltant d’una temàtica, enguany “Museus i paisatges culturals”. I és que els museus, no només són els contenidors que allotgen i conserven les col·leccions sinó que tenen un paper clau en la creació de coneixement i en els relats dels paisatges culturals de les ciutats i del seu entorn.

El tema dels “Museus i paisatges culturals” posa de manifest la necessitat d’obrir les portes dels museus i connectar-se amb el seu entorn cultural i patrimonial. Els museus no poden esdevenir realitats aïllades amb un discurs que es redueixi a la col·lecció sense tenir en compte la realitat que l’envolta. Els museus, precisament, són fruit d’un moment per alguna cosa i, en conseqüència, ajuden i s’ajuden a explicar un relat d’una època de la història de la ciutat o del país. Podríem posar els exemples d’espais museografiats com ara castells, torres de defensa, palaus reials, cases senyorials o tots els elements del patrimoni industrial com poden ser el Museu Molí Paperer de Capellades o el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú. Però també podríem posar exemples de centres d’interpretació específics que ajuden a entendre la singularitat d’un municipi i/o la singularitat d’un personatge específic en la història de cultural del país com la Casa Museu Àngel Guimerà del Vendrell.

Els museus esdevenen veritables ambaixadors, promotors i difusors d’un determinat territori. La temàtica de “Museus i paisatges culturals” doncs, va en aquest sentit per tal de comprometre’ns tots plegats a entendre la necessitat de protegir el patrimoni cultural que ens envolta i així poder projectar un relat veritablement ric i únic del nostre territori a nivell municipal, regional i/o nacional. Des de l’ICOM s’anima des d’ara mateix a tots els museus del món a participar d’aquest esdeveniment de forma conjunta i partint d’un mateix tema que englobi totes les activitats que es realitzin en el Dia Internacional dels Museus.

 

Leave A Reply

Navigate