“Emerencià Roig, de la mar al paper” als Museus de Sitges

Amb l’inici de la primavera i després d’haver acollit l’exposició central de l’Any Ramon Casas, els Museus de Sitges han reobert el Museu de Maricel i inaugurat una exposició temporal sota el títol “Emerencià Roig, de la mar al paper”. Aquesta és una clara aposta del Consorci de Patrimoni de Sitges per posar en valor el passat mariner de la vila de Sitges i anar mostrant el seguit de col·leccions que allotgen. En aquest cas, l’exposició comissariada per Pere Izquierdo mostra una selecció de peces i dibuixos d’Emerencià Roig com a prèvia abans de poder veure exposada part d’aquesta col·lecció al Museu Romàntic de Can Llopis -actualment tancat per treballs de rehabilitació- i al futur espai expositiu de Can Falç.

Històricament, Catalunya ha destacat per la seva flota naval que amb el pas del temps desenvolupà una indústria naval potent al mediterrani que servia, principalment, per al comerç amb Amèrica. Les naus catalanes destacaven de la resta per la seva fortalesa i estètica i molts quedaven embadalits per la seva bellesa i majestuositat. Emerencià Roig, era una d’aquestes persones, amant de les naus catalanes que va voler dedicar la seva vida a deixar constància i preservar aquest patrimoni tant preuat. Veient que amb la fabricació d’embarcacions de ferro i propulsades amb vapor, aquestes naus estaven desapareixent, va convertir en passió aquesta voluntat de col·leccionar tot allò que feia referència a la marina tradicional catalana i va anar dibuixant les naus per deixar-ne testimoni i que les generacions futures en tinguessin constància.

L’exposició doncs, mostra una petita part de la col·lecció Emerencià Roig que es composa de més de tres-cents objectes relacionats amb la navegació, arts de pesca i estris de pescadors, models de representació d’embarcacions, quadres i il·lustracions. La seva passió per la marina tradicional catalana el feia cercar tot tipus d’objectes i reproduccions en miniatura i, quan això no era possible, no dubtava a agafar el llapis i el carbó per dibuixar el que els seus ulls veien. Emerencià Roig va produir una llarga sèrie de dibuixos que mostren les embarcacions en el seu context: les drassanes, els ports, les platges i la vida al voltant del mar. Els seus quadres no donen pas a la interpretació sinó que són un trasllat a l’ambient del moment: el treball del port amb el volum de gent amunt i avall o la tranquil·litat i la calma de l’aigua del mar.

Dibuixos que et transporten en un lloc i un moment determinat. Una exposició que val la pena i que ha estat elaborada amb molt de gust i estima cap al món mariner. Una exposició que combina excel·lentment el contingut, amb les obres d’Emerencià Roig i els objectes de la seva col·lecció. En definitiva, una exposició que et fa enamorar del mar i la marineria catalana tradicional i et deixa amb ganes de poder apreciar la col·lecció d’Emerencià Roig al Museu Romàntic de Sitges i al futur Museu de Can Falç.

Save

Leave A Reply

Navigate