Els mercats municipals han esdevingut sempre uns espais de ciutat indiscutibles on la ciutadania, a banda de comprar i vendre, hi anava a fer petar la xerrada amb un i amb l’altre. Conèixer el mercat d’un municipi és conèixer el propi municipi i veure l’ambient que s’hi respira. Si quelcom passa a la ciutat, al mercat segur que se’n farà ressó. Avui dia però, en una època on es tendeix a la compra en grans superfícies que no tanquen al migdia, on es presenta el producte ja preparat per emportar i on la degustació està a l’ordre del dia és quan hem de parar a qüestionar-nos quins han de ser els reptes i les noves perspectives per als mercats municipals de Vilanova i la Geltrú. El mercat ha de continuar sent un espai de trobada, de degustació i de dinamització i de promoció del producte de proximitat, d’aquí la necessitat de projectar el camí a seguir en els propers anys.
En l’últim any de mandat vam desenvolupar el Pla estratègic del mercat del centre conjuntament amb els paradistes. Aquest document ens va permetre copsar les necessitats i els reptes i, sobretot, reflexionar conjuntament sobre el present i el futur dels mercats municipals a la nostra ciutat. La necessitat de dotar els mercats d’una nova imatge i d’una nova campanya va ser el que va promoure la campanya del “Tens el guapo pujat”. Sóc conscient que hi va haver gent a qui no li va agradar el missatge o la imatge però, també n’hi va haver que sí que li va agradar. El que buscàvem precisament era que es parlés del mercat, que els mercats municipals estiguessin a l’ordre del dia i que comencessin a tenir una imatge més actual, més visual i més dinàmica.
El mercat continua sent un dels equipaments que requereix un manteniment constant, d’aquí que instal·léssim un nou muntacàrregues al mercat del centre i que anem fent les reformes d’adqüació corresponents de forma periòdica. Les necessitats presents però, no ens han de fer aclocar els ulls i cal tenir clar cap on anem per anar dissenyant les actuacions futures, com la creació d’un obrador per poder oferir degustació a les parades i la creació d’una aula gastronòmica que aculli els tallers d’alimentació que es fan amb les escoles i que pugui acollir formació i tallers de cuina. Alhora, si la tendència passa per la degustació del producte al mercat és necessari anar perfilant uns espais amb taules i cadires als mercats per poder dur a terme els tast dels productes del primer sector i de proximitat i incrementar periòdicament el mar de tapes al mercat de Mar.
Un dels aspectes que més afecten els mercats municipals són les parades buides. Des de l’inici d’aquest mandat ja ens hem posat en contacte amb tots els popietaris que tenen parades buides per resoldre aquesta situació abans de finals d’aquest any. Tornar a recuperar la imatge d’un mercat ple de parades és la nostra prioritat. Volem que els mercats municipals formin part de l’activitat econòmica de la ciutat i, per això, és necessari incrementar i/o modificar l’horari d’obertura dels mercats municipals per ser més competitius. Alhora, la presentació del producte i la preparació d’aquest per respondre a un perfil de comprador ràpid és també una demanda actual. Aquests són els debats que tenim oberts amb els paradistes que anirem perfilant i resolent conjuntament.
La centralitat dels mercats municipals passa també per la seva dinamització. El mercat forma part de la ciutat i de tot el que hi passa, d’aquí que ja s’incloguin activitats dins del programa de festa major i el Carnaval i es vulgui fer el mateix amb la resta d’esdeveniments de la ciutat. L’impuls i la recuperació del mercat noucentista al voltant de Sant Isidre és un bon exemple d’aquesta promoció dels mercats i del producte de proximitat dins de les activitats i esdeveniments que es desenvolupen al llarg de l’any a Vilanova i la Geltrú. En els propers anys volem posar els mercats municipals al centre de l’activitat de la ciutat i d’aquí la necessitat d’anar perfilant aquests reptes i aquestes noves perspectives tant necessàries.
Jordi Medina Alsina