Com cada any, la ciutat de Vilanova i la Geltrú posa en valor la figura de Francesc Roig Toqués i atorga els premis que duen el seu nom a un col·lectiu o persona per la seva trajectòria relacionada amb el món del mar o el món mariner en la seva vessant local i nacional. També es fa un reconeixement als centres educatius que han desenvolupat algun projecte relacionat amb el mar per tal de transmetre coneixements i estima a aquest bé tan preuat que tenim a la nostra ciutat. Enguany, van ser el col·lectiu de remendadores de la ciutat i el Centre de Recuperació d’Animals Marins (CRAM) qui van rebre aquest guardó, juntament amb l’Escola Santa Teresa, El Margalló i el projecte Quimera de l’IES Baixamar de Vilanova i la Geltrú.
No cal que us digui que Vilanova i la Geltrú sempre ha estat una ciutat marinera per molt que durant molts períodes històrics la ciutat ha viscut d’esquena i ha mirat cap a les terres agrícoles. L’església patronal de la nostra ciutat així ho demostra mirant des dels seus orígens cap a les muntanyes del litoral. Amb els anys però, ho hem sabut corregir construint una nova façana cara a mar i dissenyant una gran rambla que ens connecta amb un dels béns més preuats de la nostra vila: la mar.
La mar que tradicionalment ens ha permès ser un port destacat de comercialització amb les amèriques i que avui ens fa esdevenir un dels ports més importants del país. La mar que ens regala estones de gaudi i de contemplació, de somnis i de poesia, d’havaneres i all cremat. La mar que a l’hivern ens obsequia amb postes sobre el mar, que ens convida permanentment a seguir el seu ritme constant i que ens regala aquella olor d’aigua salada. La mar que forma part de la nostra identitat, de la nostra història i del nostre passat, present i futur.
Avui ens trobem aquí per parlar del mar, evidentment, però també per homenatjar la figura de Francesc Roig Toqués, un bon exemple d’algú apassionat per la mar, de projecció de la ciutat i d’aposta per la transmissió de coneixements. Des de la seva humilitat, senzillesa i passió ens va ensenyar a estimar el món mariner i apreciar cadascuna de les històries que amagava cada objecte de la infinitat de curiositats marineres que col·leccionava.
Com a ciutat no podíem permetre’ns tornar a donar l’esquena al mar i vam apostar per preservar la figura de Roig Toqués i la seva col·lecció de curiositats marineres perquè ens seguís transmetent aquella passió pel mar que tant el definia. Gràcies a la regidora Marijó Riba i a la meticulosa feina del personal tècnic de l’Ajuntament, la ciutat té avui l’Espai Far, un museu que ens explica la història de la ciutat, ens continua relacionant amb la mar i ens descobreix les moltes històries i curiositats que ens amaga aquesta aigua en moviment constant.
A l’Espai Far hi trobem la col·lecció del Museu del Mar i la col·lecció de curiositats marineres de Francesc Roig Toqués amb un audiovisual que ens parla de la famosa Carpa Juanita. I com que volem seguir apostant pel mar enguany iniciarem les obres pel tancament de l’espai on hi ha el bot de salvament Víctor Rojas, quelcom que ens permetrà una millor conservació del bot i una nova sala expositiva a disposició del saber, la memòria oral, la passió pel mar i la cultura marinera de la ciutat.
A l’igual que en el seu moment vam saber dotar-nos d’una nova façana a l’església principal perquè no donés l’esquena al mar, avui tenim l’obligació de continuar provocant canvis de timó per canviar greuges del passat i apostar per un futur millor. La X edició dels premis Roig Toqués, que són el reconeixement de la ciutat a la tasca d’un col·lectiu o persona relacionades amb la mar i el món mariner en una vessant nacional i un altra de local, és una bona ocasió per expressar aquesta voluntat.
La història només ens ha volgut donar a conèixer el paper dels homes posant en un segon pla la feina importantíssima que desenvolupaven les dones. Avui, volem aprofitar per reconèixer la tasca de les dones en el món mariner perquè quan parlem de mar, no només parlem de mariners i pescadors sinó que també parlem de xarxaires i de remendadores. I que el cop de timó no es quedi només aquí! I a l’igual que a la Plaça del port de la nostra ciutat hi ha un monument als pescadors esperem que ben aviat hi hagi també un monument a les xarxaires i a les remendadores perquè elles també s’ho mereixin i formen part de la vida marinera a la nostra ciutat.
I la conscienciació també passa per un millor coneixement del mar i del medi marí amb totes les dificultats que ha d’afrontar. Podem parlar de canvi climàtic, de l’escalfament del planeta, de l’augment dels plàstics al fons del mar i de les espècies en perill d’extinció. Cuidar, protegir i preservar el medi marí està a les nostres mans. És doncs, importantíssim agrair a aquells col·lectius que treballen per la protecció del mar i les espècies marines. A l’igual que també és importantíssim agrair la formació i sensibilització que duen a terme les escoles de la nostra ciutat per donar a conèixer “El món del mar”.
Amb aquests premis doncs, reconeixem un any mes la tasca de persones i/o col·lectius de Vilanova i la Geltrú i del nostre país que desenvolupen o han desenvolupat accions, projectes o tenen una llarga trajectòria en l’àmbit del mar o el món mariner. També entregarem el premis del concurs “El món del mar” dirigit als centres educatius.
Moltes i moltes gràcies. Enhorabona als premiats i que perdurin aquests reconeixements que posen en valor la figura de Francesc Roig Toqués!
Jordi Medina Alsina