El cap de setmana passat el municipi del Vendrell va viure la reobertura de la casa museu Àngel Guimerà que ja feia cinc anys que estava tancada per obres de rehabilitació. Actualment, ha obert la planta baixa i la primera planta destinades a museu on es combina l’escenografia pròpia de la casa Guimerà amb la museografia d’un espai que vol ser el centre de referència de la vida i l’obra del dramaturg català. En el futur, la resta d’espais de l’immoble es destinaran a crear el Centre de Documentació Guimerà. Amb aquest projecte la vila del Vendrell vol fer un sentit homenatge a un dels dramaturgs més importants de la cultura i la llengua catalana i un dels màxims representants del moviment de La Renaixença, com ho fou Àngel Guimerà.
La casa museu Àngel Guimerà -coneguda també com a Cal Guimerà- era la casa pairal de la família Guimerà des de 1778. Antigament era coneguda com Cal Ximet, actualment és propietat de l’Ajuntament del Vendrell des de 1973 i des de 2013 és Bé Cultural d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. La visita a la casa museu consta de vuit sales que expliquen la vida i l’obra de Guimerà, la infantesa, la formació i les seves vessants poètica, periodística, política i dramaturga.
La primera part de la visita és la casa pairal dels Guimerà pròpiament museografiada que va seguint el fil biogràfic de l’artista. L’immoble és pròpiament una casa pairal ben conservada amb la ceràmica ornamental als baixos de les partes, la distribució de les cambres, la cuina i el mobiliari de l’època. L’itinerari ve marcat per panells de peu i ampliada pels diferents plafons de les parets i les vitrines que allotgen documentació, reproducció de documents i fotografies de l’època. La mateixa museografia de l’immoble permet que els quadres amb diferents fotografies i document ajudin a contextualitzar l’espai i el discurs que s’hi explica.
L’obra de Guimerà és una obra viva i aquest és un dels missatges principals que s’extreuen de la visita a la casa museu. La segona part de la visita està centrada en les diferents representacions de les seves obres de teatre. És així com els panells canvien de format i expliquen el contingut i la simbologia de les diferents obres del dramaturg amb reproducció d’imatges, fotografies i documents de diferents representacions de cada obra. De la visita en destaca la importància que se li atorga als diferents audiovisuals per reforçar el discurs museogràfic i veure diverses posades en escena de l’obra de Guimerà.
La reobertura de la casa museu Àngel Guimerà va acabar al Teatre Àngel Guimerà del Vendrell (TÀG) amb una adaptació de Terra Baixa interpretada per l’artista Lluís Homar. Una actuació actual de l’obra de Guimerà que va evidenciar que el llegat del dramaturg continua sent viu a dia d’avui. Obres com Maria Rosa, Terra Baixa o Mar i cel formen part de les obres del teatre català més conegudes i, algunes d’elles, encara formen part de les cartelleres de molts teatres i ateneus d’arreu del país. Des d’avui doncs, al Vendrell ja tenim el centre de referència de la vida i l’obra d’Àngel Guimerà.