El vagó de passatgers Harlan de la línia de ferrocarril de Vilanova

La línia de ferrocarril que connectava les ciutats de Valls, Vilanova i la Geltrú i Barcelona fou la primera línia ferroviària d’Europa en fer circular vagons procedents dels Estats Units. Un dels primers vagons de passatgers d’aquesta línia i l’únic que es conserven, fou adquirit per Francesc Gumà i Ferran, i és el Harlan que s’allotja al Museu del Ferrocarril de Catalunya. L’estat de conservació del vehicle presentava un deteriorament notable fins que a partir del 2008 va començar la seva restauració per part de voluntaris del mateix museu. Vuit anys després, des de l’agost d’aquest 2016, el Harlan esdevé una de les joies indiscutibles del Museu del Ferrocarril que ens convida a entrar dins del vehicle i descobrir la història d’aquest vehicle.

La pregunta que primerament hom es fa és per què la línia de Vilanova i la Geltrú va ser la primera línia ferroviària a incorporar vehicles procedents d’Estats Units. Cal entendre que la línia ferroviària de Vilnaova i la Geltrú és fruit de la voluntat empresarial d’estar ben comunicat. Fou així com el vilanoví Francesc Gumà i Ferran el 1878 va crear la Companyia del Ferrocarril Valls, Vilanova i la Geltrú i Barcelona. Amb els viatges en tren que Gumà i Ferran feia als Estats Units quan vivia a Cuba, va descobrir que aquests vehicles eren millors que els que circulaven pel continent europeu per les seves característiques tècniques i la seva comoditat.

L’any 1881, en la inauguració de la línia ferroviària de Vilanova i la Geltrú, Francesc Gumà i Ferran va adquirir diversos vehicles fabricats a Nova Jersey per la Companyia Harlan & Hollings de Wilmington. La línia disposava de diverses locomotores i cotxes de primera classe, de segona, de tercera i un d’especial, el cotxe saló anomenat Gumà, que estava destinat al transport dels directius de l’empresa i les personalitats del moment. L’empresari i polític Gumà i Ferran doncs, va voler dotar la línia de ferrocarril de la seva ciutat natal amb els millors vehicles ferroviaris del món. Avui només se’n conserva un i és el que s’exposa al Museu del Ferrocarril de Catalunya situat a Vilanova i la Geltrú.

El Congrés de Modelisme Europeu celebrat el 1972 a la ciutat de Vilanova i la Geltrú és l’origen de la major part de la col·lecció actual de locomotores i vehicles ferroviaris del Museu del Ferrocarril. Aquest vagó de passatgers Harlan ja va formar part del congrés i avui, després de vuit anys, es pot veure totalment restaurat i museografiat en el seu interior. La història del Harlan ens farà descobrir com un vagó originàriament de primera passa a ser matriculat com a vagó de segona classe i finalment substituït i retirat fins que va ser recuperat per poder ser exhibit al Congrés de Modelisme Europeu.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Leave A Reply

Navigate